Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie waren Machlon en Kiljon?

Machlon en Kiljon zijn de zonen van Noömi en Elimelech. Vanwege een hongersnood in Israël trekken hun ouders met hen naar het land Moab. Daar trouwen Machlon en Kiljon met Moabitische meisjes. Maar voordat ze kinderen verwekken, sterven ze allebei.

De betekenis van de namen Machlon en Kiljon

De naam Machlon betekent: ziekte. De naam van zijn broer Kiljon betekent: zwakheid, vergankelijkheid. Beide namen lijken te verwijzen naar hun vroege dood.

Ruth en Orpa

Machlon en Kiljon groeien op in het land Moab en trouwen met Moabitische meisjes. Machlon trouwt met Ruth en Kiljon met Orpa. Maar voordat ze kinderen krijgen, overlijden de twee broers.
Ook hun vader Elimelech is inmiddels gestorven, zodat Noömi alleen achterblijft met haar twee schoondochters.
Als Noömi hoort dat er in Israël weer genoeg te eten is, besluit ze om terug te gaan naar Betlehem, de stad waar Machlon en Kiljon vandaan komen. Ruth, de weduwe van Machlon, gaat met Noömi mee.

De erfenis van Machlon en Kiljon

In Betlehem ontmoet Ruth een familielid van Machlon en Kiljon die Boaz heet. Boaz kan ervoor zorgen dat de erfenis van Machlon en Kiljon niet in vreemde handen valt, door het stuk land van hun vader te kopen. Op die manier blijft deze akker in de familie en zal de naam van Machlon voortleven op dit stuk land (Ruth 4:10).
Ook kan Boaz ervoor zorgen dat Machlon een nakomeling krijgt door met Ruth een zwagerhuwelijk te sluiten. De eerste zoon die Boaz en Ruth samen krijgen, zal gelden als het kind van Machlon (Deuteronomium 25:6).

Een zoon voor Machlon

Boaz is bereid om dit te doen. Hij koopt van Noömi het stuk land en de andere bezittingen die eigendom waren van haar man Elimelech en van haar zonen Machlon en Kiljon (Ruth 4:9).
Ook trouwt hij met Ruth, de weduwe van Machlon. Samen krijgen ze een zoon die Obed wordt genoemd. Obed wordt gezien als de zoon van Machlon en als de kleinzoon van Noömi (Ruth 4:17). Via Obed loopt de lijn van de familie van Elimelech door.

 

 

 

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons