Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Amnon?

Amnon is een zoon van David. Hij verkracht zijn halfzus Tamar en wordt uiteindelijk vermoord door zijn halfbroer Absalom.

Wat is de betekenis van de naam Amnon?

De naam Amnon kan ‘trouw’ betekenen. In de Bijbel komt nog één andere persoon met de naam Amnon voor: een afstammeling van Juda die in 1 Kronieken 4:20 wordt genoemd.

Zoon van David

Amnon is de oudste zoon van koning David. Zijn moeder heet Achinoam. Zij komt uit de stad Jizreël. Amnon is geboren in de stad Hebron.

Amnon verkracht Tamar

Amnon is verliefd op zijn halfzus Tamar. Ze is ook een dochter van David, maar ze heeft een andere moeder, Maächa. Tamar is dus een volle zus van Absalom.
Jonadab, een vriend van Amnon, raadt hem aan om te doen alsof hij ziek is, zodat zijn zus hem kan verzorgen. Als zij bij hem komt, stuurt Amnon iedereen weg en verkracht hij haar. Daarna krijgt hij een hekel aan haar en stuurt hij haar weg. Tamar gaat dan bij haar broer Absalom wonen en blijft de rest van haar leven eenzaam en alleen.
David wordt wel kwaad op Amnon, maar straft hem niet (2 Samuel 13:1-22).

De dood van Amnon

Absalom is woedend op Amnon omdat die zijn zus verkracht heeft. In 2 Samuel 13:28-29 is te lezen hoe hij twee jaar later wraak neemt. Absalom nodigt al zijn halfbroers uit voor een feest. Daar voeren zijn dienaren Amnon dronken en slaan hem daarna dood.

Gerelateerde Bijbelgedeelten

2 Samuel 13

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.14.1
Volg ons