Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Machtsverhoudingen in de Bijbel en nu

Inleiding

De manier waarop mensen met elkaar samenleven was in de tijd van de Bijbel heel anders dan in onze westerse wereld nu. Wij leven in een individualistische maatschappij, terwijl het oude Israël veel collectiever georganiseerd was: iemand behoorde tot een bepaalde familie en stam, en ontleende zijn of haar identiteit eerder aan die gemeenschap dan aan zichzelf.

Gezagsverhoudingen lagen scherper, godsdienst speelde een grotere rol en het rechtssysteem was nog niet zo ver ontwikkeld. Sommige Bijbelverhalen kunnen bevreemdend werken als het gaat om de sociale structuren die erin voorkomen, maar er zijn ook teksten die vandaag de dag nog niets aan actualiteit verloren hebben. Denk bijvoorbeeld aan teksten die oproepen tot het beschermen van arme en zwakke mensen in de samenleving.

Voorbereiding

Lees de teksten over ‘Hiërarchie’, ‘Spreken met gezag’ en ‘Slavernij’.

Binnenkomer

Als je de machtsverhoudingen waar jij deel van uitmaakt zou uittekenen in een boomstructuur, met bovenaan de mensen met de grootste beslismacht en onderaan mensen die totaal afhankelijk zijn van wat anderen over hen beslissen, waar in het plaatje zou jij dan staan? Hoe groot is de rol die deze rangorde in jouw leven speelt? Zou je er iets aan veranderen, als dat zou kunnen?

Om naar te kijken

Kijk naar ‘Een goed gesprek over de Bijbel’ met Mechteld Jansen, over volk en elite.

Om over te praten

  1. 1.Mechteld Jansen spreekt over een kloof in de samenleving. Ervaar jij dit kloof ook? Hoe kijk jij hiernaar met de Bijbel in je achterhoofd?
  2. 2.In de tekst ‘Hiërarchie’ worden voorbeelden genoemd van rollen die in de Bijbel worden omgedraaid. Welke zijn dat?
  3. 3.De tekst ‘Spreken met gezag’ gaat in op gezagsverhoudingen in het Nieuwe Testament en hun culturele achtergrond. Vind jij dat je vergelijkbare gezagsverhoudingen in (bijvoorbeeld tussen man en vrouw of in de kerk) in stand kunt houden met een beroep op de Bijbel, of vormen ze voor jou een onderdeel van die tijd en cultuur en hebben ze inmiddels hun geldigheid verloren?
  4. 4.In de tekst ‘Slavernij’ lees je over de houding van de Bijbel ten opzichte van slavernij. Hoe kun je die houding omschrijven? Waarom zouden Jezus en Paulus zich niet directer tegen slavernij hebben uitgesproken?
  5. 5.Lees Matteüs 5:1-10. Kun je je voorstellen dat dit soort teksten als ‘opium’ voor het volk zijn weggezet, als zoethoudertjes om niet aan bestaande structuren te rommelen? Hoe lees jij deze tekst?

Gerelateerde Bijbelgedeelten

Matteüs 5.1 - Matteüs 5.10

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.14
Volg ons