Uit het Nieuwe Testament


Eerste uit een reeks van acht schilderijen die bij toerbeurt als altaarstuk werden gebruikt naar gelang de kalender van het liturgisch jaar.

Gemonogrammeerd en gedateerd op de voorzijde van de kribbe: 'P.DG 1633'. Op de banderol, vastgehouden door vier engeltjes, tekst en notenschrift van een tweestemmig 'Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis' (Ere aan God in den hoge en vrede op aarde aan alle mensen van goede wil).

Gekopieerd naar Aertsens gesigneerde en in 1554 gedateerde Aanbidding der herders.

Linksonder gesigneerd en gedateerd: Abraham Hondiis […] it (fecit) 1664. Inscriptie op de banderol: 'Gloria in exelcius Deo' (Ere aan God in den hoge). Het schilderij was oorspronkelijk aan de bovenkant afgerond, maar kreeg in de 18de eeuw een rechthoekig formaat.


Tweede uit een reeks van acht schilderijen die bij toerbeurt als altaarstuk werden gebruikt naar gelang de kalender van het liturgisch jaar.



De aartsengel Michaël gaat hier gekleed in Romeinse wapenrusting en vertrapt met zijn voet de duivel. In zijn rechterarm, die hij heeft opgeheven, had hij oorspronkelijk een zwaard.




Arm en rijk (Lucas 16:19-31), uit: Kees de Kort, Wijze woorden van Jezus, Heerenveen 2011.

Statenvertaling met aantekeningen van Broedelet (1845): Jezus geneest een blinde.

Volgens een oude aantekening zou het schilderij gesigneerd zijn met: P. Koedam. Deze signatuur is echter niet meer te vinden.

Gemonogrammeerd P.N.I.V.H.

Gesigneerd op de onderrand met het monogram IDH.

Aangekocht in 1873 uit de collectie van David van der Kellen Jr. uit Amsterdam.
Op de cuppa twee scènes: de verloren zoon in een bordeel en de verloren zoon als varkenshoeder. Het deksel heeft een vaasvormige knop, waarop een aan een blok geketend everzwijn.

Bovenop de enge poort de personificaties van Geloof, Hoop en Liefde; op de wijde poort Bacchus, twee saters bij een wereldbol en Mars.





Op de plint rechtsonder gemonogrammeerd: N.E.P.

Christus schrijft op de tempelvloer in pseudo-Hebreeuwse letters de woorden: ' Wie van u zonder zonden is , werpe de eerste steen'. Op de achtergrond Christus in dispuut met schriftgeleerden en Farrizeeërs voor een altaar met de Ark des Verbonds en de twee wetstafelen. De architectuur is gebaseerd op prenten van Hans Vredeman de Vries uitgegeven in 1560.







Vijfde uit een reeks van acht schilderijen die bij toerbeurt als altaarstuk werden gebruikt naar gelang de kalender van het liturgisch jaar.









VIIIe staat, gesigneerd en gedateerd boven rechts: Rembrandt f 1655



Christus staat boven op de berg met links en rechts in de wolken Mozes en Elias.



