Rijksmuseum



signatuur en datum rechtsonder: J. Pynas fe. 1610














In het midden een portiek met deurtjes en rondom laadjes, waarop oud-testamentische taferelen geschilderd zijn. Als bekroning dient een balustrade met een opzetstuk en vrouwenfiguren en dolfijnen. Het onderstel rust op vier gebeeldhouwde figuren, afwisselend Afrikaanse mannen en vrouwen voorstellend. Beschilderd met taferelen uit het Oude Testament: Aäron in het tabernakel, Juda en Tamar, de dood van eerstgeborene, de terugkeer van de verspieders, Rebecca en Eliëzer, Balaam en de ezel, David en Abigaïl, de vinding van Mozes, Esau verkoopt zijn eerstgeboorterecht, Lot en zijn dochters, Mozes en het brandende braambos, Hagar en Ismaël, Mozes ontvangt de wetstafelen, de aanbidding van het gouden kalf, de oprichting van de koperen slang, Noachs dankgebed na de zondvloed, Noach ziet de regenboog, Adam met Eva en Seth (?), Abraham en Lot op de berg en Kain en Abel.


Aangekocht in 1873 uit de collectie van David van der Kellen Jr. uit Amsterdam.


Op de cuppa twee scènes: de verloren zoon in een bordeel en de verloren zoon als varkenshoeder. Het deksel heeft een vaasvormige knop, waarop een aan een blok geketend everzwijn.



De cylinder vormige doos van zilver is in twee helften verdeeld die op elkaar sluiten. De wand is versierd met de ark van Noach en de inzameling van het manna. Inscriptie (stadskeur) onderzijde bodem: Amsterdam.













VIIIe staat, gesigneerd en gedateerd boven rechts: Rembrandt f 1655





Illustratie uit Piedra Gloriosa o de la Estatua de Nebuchadnesar, een mystiek tractaat over de komst van de Messias, geschreven door Menasseh ben Israel. De 'roemruchte' steen Piedra Gloriosa uit de titel van het boek die op verschillende plekken in het Oude Testament verschijnt, wordt hier door David gebruikt om Goliat dodelijk te treffen. Linksonder gedateerd en gesigneerd: Rembrandt f 1655. Staat IV (5).






