Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Pinksteren

De belofte van Pinksteren

Meestal vertellen we over Handelingen 2, de uitstorting van de heilige Geest, als we het over Pinksteren hebben. Maar niet in deze blog! Wat vertelt 2 Korintiërs 3 ons over Pinksteren?

Vier veel gestelde vragen over Pinksteren – én de antwoorden!

Wat is Pinksteren eigenlijk, waarom valt het Pinsterweekend elk jaar op een andere datum, en wat hebben ‘wind’ en ‘vuur’ met Pinksteren te maken?

Pinksteren vieren met kinderen: laat maar waaien!?
Pinksteren: de verjaardag van de kerk

Pinksteren. Het feest van de ‘uitstorting van de heilige Geest’, zo wordt het weleens genoemd, of ‘de verjaardag van de kerk’. Zelf heb ik heel lang niet geweten wat ik met dit feest aan moet.

Zeven dingen die je moet weten over Pinksteren

Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren, behalve dan die extra vrije dag? Hoe zit dat met die heilige Geest?

Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen

Het lijkt een waarheid als een koe: eerst komt Pasen en vijftig dagen later is het Pinksteren. Eerst vieren we dat Jezus is opgestaan, zeven weken later vieren we de komst van de heilige Geest. Pasen en Pinksteren kunnen dus nooit op één dag vallen. Toch staat er een tekst in de Bijbel waarin beide feesten op één dag samenvallen. Dat is Johannes 20.

Waarom vieren Joden het Wekenfeest?

Wie heeft er ooit gehoord van het Wekenfeest? Een bekend feest is het niet, in ieder geval niet bij christenen. Maar het wordt in de Bijbel een paar keer genoemd en joden vieren het nog steeds. Een van onze lezers vroeg naar de betekenis. We zullen zien dat die betekenis verschilt afhankelijk van tijd en context.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.8
Volg ons