Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Van probleem naar nabijheid

Wanneer heb je voor het laatst naast een verdrietige vriend of vriendin gezeten zonder iets te zeggen? Probeer het eens: Geen vergoelijking, geen oplossing, geen vergelijking met een ander die het nog veel moeilijker heeft. Ga naast de vriend of vriendin zitten en zwijg. 

Bijbeltekst(en)

11Drie vrienden van Job, Elifaz uit Teman, Bildad uit Suach en Sofar uit Naäma, hoorden van de rampspoed die hem had getroffen, en ze besloten hem op te zoeken. Onderweg ontmoetten ze elkaar, en samen gingen ze naar hem toe om hun medeleven te tonen en hem te troosten. 12Toen ze Job vanuit de verte zagen herkenden ze hem niet, en ze barstten uit in luid geweeklaag, ze scheurden hun kleren en wierpen stof omhoog over hun hoofd. 13Zeven dagen en zeven nachten bleven ze naast hem op de grond zitten zonder iets tegen hem te zeggen, want ze zagen hoe vreselijk hij leed.

Job 2:11-13NBV21Open in de Bijbel

Is je weleens opgevallen dat de Engelse woorden LISTEN en SILENT uit precies dezelfde letters bestaan? In de moeilijkste periode van mijn leven waren de woorden van vrienden, hoe goed bedoeld ook, soms als zout in een open wond. Alsof er geen tijd en ruimte mocht zijn voor mijn verdriet. Er was geen ruimte om een poosje met me op te lopen.
Het boek Job was voor mij in die periode een grote troost.

Zwijg alsjeblieft. Wees stil en wees nabij, in plaats van oplossingen aan te dragen. Nabijheid is een geweldig geschenk. Jouw aandachtige, liefdevolle aanwezigheid is bovendien niet te vatten in tijd; als er liefde is, valt de tijd even weg. Die ruimte is nodig voor iemand die in een benarde situatie zit. Niet voor niets wordt God ook weleens de Allernaaste genoemd, of de Nabije.

Als we zwijgend bij de ander kunnen zijn, draaien we niet langer rond in de cirkel van probleem naar oplossing. Dan ontdekken we de weg van probleem naar nabijheid.
En die oplossing? Die komt er soms vanzelf.

Om over na te denken: Wanneer voelde jij God het meest nabij? Wat deed Hij toen?
Hoe kun je deze nabijheid aan iemand anders schenken vandaag?

Mirjam van der Vegt is auteur en stiltetrainer. Meer meditaties over stilte vind je in haar Stiltedagboek. Ook kun je de bijbehorende retraites bezoeken: http://www.mirjamvandervegt.nl/stilte-retraites

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.19.0
Volg ons