Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Geloof, hoop en liefde

Bijbeltekst(en)

10Wanneer het volmaakte komt zal wat beperkt is verdwijnen. 11Toen ik nog een kind was sprak ik als een kind, dacht ik als een kind, redeneerde ik als een kind. Nu ik volwassen ben heb ik al het kinderlijke achter me gelaten. 12Nu zien we nog maar een afspiegeling, een raadselachtig beeld, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben. 13Dit is wat blijft: geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.

1 Korintiërs 13:10-13NBV21Open in de Bijbel

Alles wat beperkt is verdwijnt, schrijft Paulus. Wat we kennen, weten, zien, profeteren … Veel van wat wij ervaren in dit leven zal verdwijnen. Maar dit niet: liefde, hoop en geloof. Deze drie horen bij elkaar. Hoop is net als geloof en liefde een essentieel onderdeel van ons christelijke leven. Zonder hoop is het moeilijk om het geloof en de liefde vast te houden. Hoop helpt ons om erop te (blijven) vertrouwen dat we door Jezus gered en door God geliefd zijn. Alle drie zijn ze nodig en niet los verkrijgbaar.

Misschien is het voor jou een vertrouwd drietal. Probeer je daarom eens in te denken wat het voor je zou betekenen als je een van deze drie niet meer zou hebben, alsof het los verkrijgbaar was. Wat zou dit betekenen voor jouw (christelijke) leven?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.15
Volg ons