Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Engelen ontvangen

Bijbeltekst(en)

1Houd de onderlinge liefde in stand 2en houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen. 3Bekommer u om de gevangenen alsof u samen met hen gevangenzat, en om de mishandelden alsof u zelf mishandeld werd.

Hebreeën 13:1-3NBV21Open in de Bijbel

Net als de Romeinen worden ook de lezers van de brief aan de Hebreeën aangespoord om gastvrij te zijn. Gastvrijheid is een vrucht van de liefde, ze komt voort uit liefde. Een ander woord voor gastvrijheid is ‘herbergzaamheid’. Het is het bieden van een veilige plek, een plek waar iemand zich gezien en gehoord voelt. Waar iemand de aandacht krijgt die nodig is, waar hij zijn verhaal kwijt kan. Het is een mooi beeld dat je in je houding en door de manier waarop je omgaat met anderen een soort herberg kunt zijn. Een plek waar iemand tot rust kan komen, kan opladen. Dat vraagt om een houding van liefdevolle aandacht. Wie anderen op die manier gastvrijheid biedt, ontvangt zonder het te weten engelen in zijn huis.

Gastvrijheid betekent dus niet alleen dat je iemand letterlijk in je huis ontvangt, maar vooral ook dat je je hart openstelt voor de ander. Dat de ander zich bij jou gezien voelt. Dat je je eigen adviezen, meningen en oordelen durft te parkeren om echt tijd vrij te maken voor wat die ander met jou wil delen en echt te luisteren.

Hoe doe jij dit in je dagelijks leven? En andersom: ben jij weleens voor iemand ‘als een engel’ geweest toen je ergens te gast was?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.19.1
Volg ons