Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

De Bijbel om je oren

Als ik eerlijk ben, ben ik best blij met afgelopen jaar.
Dat klinkt misschien gek. Als ik afgelopen jaar vergelijk met een tuintje, dan stond het vanaf maart ineens vol met het corona-onkruid: stress, ziekte en zorg. Veel kon niet worden geplant of kon niet groeien. Mijn persoonlijke tuin was opeens behoorlijk leeg komen te staan. Ik ben theatermaker en bijna alle voorstel-lingen konden niet meer gespeeld worden.
En toch… toch oogst ik ook dankbaarheid. Want opeens kwam er ruimte in mijn tuin voor een idee. Een idee dat ik graag een keer wilde planten, maar waar ik niet genoeg ruimte voor had.

Ik was namelijk al een tijdje op zoek naar een nieuwe vorm van Bijbellezen met mijn kinderen. Iets voor onderweg in de auto tijdens een lange rit of aan tafel na het eten. Iets vrolijks en inhoudelijks. Iets als een luisterboek; een verhaal dat is aangekleed met verschillende stemmetjes, grapjes of liedjes, waarnaar kinderen ademloos luisteren. Iets zonder beeld, helpend in mijn strijd als ouder tegen ‘te veel scherm-tijd’.

Ik googelde en speurde op internet, maar kon niet vinden wat ik zocht. Maar… ik had er inmiddels wel zoveel zin in gekregen dat ik het op mijn ideeënplank legde om het ooit zelf nog eens te gaan maken.

Dus toen in maart de tuin behoorlijk op zijn kop kwam te staan, schakelden we over. Samen met mijn man Henk, muzikant en producer van beroep, haalden we het idee van de plank en gingen we er mee aan de slag. Zo ontstond afgelopen jaar De Bijbel om je oren.

Het verhaal dat ik gekozen had was dat van Daniël. Het Bijbelboek genoemd naar deze profeet heeft zes hoofdstukken vol spannende belevenissen. Voldoende materiaal om uit te werken, zo leek me.
We begonnen met Daniël die samen met zijn vrienden van het ene op het andere moment werd meege-nomen naar het verre Babel. Als gevangenen. Langzaam maar zeker werden we steeds meer meegezogen in zijn avonturen. Want wat maakt Daniël veel mee! En zijn vrienden ook. Regelmatig loopt hun leven gevaar en regelmatig neemt Daniël nogal veel risico. Maar oh, wat vertrouwt hij op God!

De verhalen raakten me toen we ermee bezig waren. Zoals die momenten waarop zowel de vrienden als Daniël keuzes maken die hun dood kunnen betekenen. Denk aan de vuuroven en de leeuwenkuil. Dan denk ik: hoe dan?? Hoe is het mogelijk dat ze zo vasthouden aan hun geloof? En vooral ook, hoe sterk sta ikzelf voor wat ik geloof? Wat zou ik op zo’n moment doen?

Ik heb opnieuw mogen ontdekken hoe tof de Bijbel is, door er op een andere manier mee bezig te zijn. Wat een mooie verhalen staan erin! Het gegeven dat er Iemand is die veel groter is dan ik, Iemand die de leiding heeft, vind ik troostvol. Juist in een tijd als deze waarin er veel onzekerheid is en de wereld op zijn kop staat, vind ik rust in de verhalen in de Bijbel. En door de verhalen te delen, ook in mijn werk als thea-termaker, hoop ik dat anderen die rust en troost ook ervaren.

Het project De Bijbel om je oren werd voor ons een leuke zoektocht. Hoe houd je de aandacht van kin-deren vast? Hoe maak je het beeldend genoeg zodat kinderen hun eigen fantasie ‘aanzetten’? En waar gaan de verhalen eigenlijk over, wat is de kern die ik mee wil geven? Genoeg vragen om ons samen in vast te bijten. En regelmatig probeerden we een stukje bij onze eigen kinderen (van 2, 6 en 9) uit.

Inmiddels hebben we de verhalen van Daniël af: twaalf afleveringen van ongeveer 8 minuten. We hebben heel veel lol gehad met gekke stemmetjes en domme grapjes. Of als ik totaal de kluts kwijt was bij het inspreken van vijf verschillende stemmetjes tijdens één dialoog. We deden alles zelf. Henk zorgde voor al het studiowerk, van opname tot instrumenten tot afgemixt eindproduct. En ik zorgde voor alle teksten, het inspreken en alle liedjes. En samen schaafden we tot het af was.

We hebben al hele gave reacties gekregen op De Bijbel om je oren. In de zomervakantie ging het met ge-zinnen mee op vakantie in de auto en zorgde het voor wat meer vrede op de achterbank bij een lange rit. Maar ook thuis gaf het input voor ‘thuiskerk’ of werd het een alternatief voor het lezen aan tafel. Kin-deren kennen hele stukken hoorspel uit hun hoofd, ze hebben favoriete gekke zinnetjes. En soms krijg je reacties waar je eigenlijk op hoopt. Omdat je door je werk zaadjes plant die in een andere tuin weer ver-der groeien:

‘Natuurlijk konden ze hier niet wachten… Vol spanning hebben ze (wij allemaal) het slot (aflevering 12) afgeluisterd. Een waardig slotakkoord! Mooi werk!’
‘Weet niet of ik het je al eens had gemeld, maar onze jongste (6) zei eens na het luisteren: “Wat zou het gaaf zijn als dit echt was gebeurd.” Dus wij legden uit dat Bijbelverhalen waargebeurde verhalen zijn. Waarop ze antwoordde: “Oh, dan bestaat God echt!”’

Wil je meer weten of De Bijbel om je oren bestellen? Klik hier. Iets horen? Aflevering 1 staat gratis op youtube.

De Bijbel om je oren is een downloadbestand: als je het bestelt krijg je een downloadlink zodat je het zelf op je laptop/telefoon of iPad kunt downloaden en afspelen.

Bij de afleveringen zijn ook opdrachten en vragen beschikbaar, om thuis, op school of in de kerk verder met de beluisterde verhalen aan de slag te. De opdrachten en vragen zijn via deze link vrij beschikbaar.

Anneke Doest
Theatermaker. Ze schrijft, geeft les en speelt voorstellingen. Zo maakt ze voorstellingen met muziektheater Over Schapen Enzo en speelt en schrijft ze al jaren voor jeugdtheatergezelschap De Vliegende Speeldoos.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.24.4
Volg ons