Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
27 mei 2019

Waarschuw je tieners voor de Bijbel!

Het is donderdagavond. Op tafel staat cola, M&M’s en koekjes. Gezellig gebabbel en gelach vult de ruimte vol van jongeren in de leeftijd van 11 tot en met 21 jaar. De reden? We gaan met elkaar in gesprek over een nieuwe jongerenBijbel die ontwikkeld wordt. We willen weten wat inspireert en prikkelt, en wat er nodig is om dit moeilijke boek aantrekkelijk genoeg te maken om in te gaan lezen. 

Martin (15 jaar) geeft direct aan: ‘De Bijbel, ja die ligt wel ergens op mijn kamer, maar ik gebruik ‘m niet echt om eerlijk te zijn.’ Het is een geluid dat we vaker horen. En eigenlijk is dat best gek, want zit de Bijbel juist niet vol met spannende verhalen over verraad, jaloezie, familietragedies, stevige statements over recht doen en maatschappelijke issues, real life stories over groepsdruk en conflicten en wijze woorden over identiteit en seksualiteit? Als je het zo bekijkt zou de Bijbel wel eens het gevaarlijkste boek kunnen zijn dat je je tieners aan kunt bieden. Sta jij in voor wat er gebeurt als ze het écht gaan lezen en toepassen? 

7 manieren om jouw jongeren te stimuleren dit gevaarlijke boek van de plank te pakken als ouder, docent, jeugdwerker: 

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Lees de Bijbel en leef de Bijbel. Zien de tieners van nu opvoeders die zelf de Bijbel oppakken en lezen? Merkt de jongere dat de radicale boodschap verschil maakt in de levens van ons als volwassenen? 
  • Waarschuw de tieners voor de Bijbel. Wat voor soort revolutie zou het jubeljaar in de wereld van nu ontketenen? Welke verhalen verdienen volgens de tieners een 16+ leeswijzer?
  • Zet films in die Bijbelverhalen verbeelden. Denk aan Noah, The prince of Egypt of Mozes. Analyseer de film, welk beeld van God wordt er neergezet, welke accenten plaatst de filmmaker? Lees samen of het beeld dat wordt geschetst overeenkomt met wat er in de Bijbel staat. 
  • Stel open vragen die de jongeren helpen om het Bijbelverhaal tot leven te laten komen. Voorbeelden van dit soort vragen zijn:
    • Wat raakt je in dit verhaal? 
    • Van welk moment in dit verhaal zou jij een foto willen maken?
    • Stel dat je een popsong als soundtrack onder dit verhaal zou moeten mixen, welk liedje zou je dan kiezen? 
    • Jij bent een journalist, welke vragen zou je Paulus, Jona of Ester willen stellen? 
    • Wat kan er niet worden weggelaten in dit verhaal? 
  • Lees met jongeren de Bijbel. Zorg ervoor dat je dit boek opendoet en lees met elkaar een gedeelte tijdens je clubavonden. Ga als groep(je) met elkaar in gesprek over het tekstgedeelte en wijs elkaar er op hoe radicaal en spannend de boodschap van Jezus is.
  • Creëer een moment van rust tijdens je tieneravond waarin jongeren de Bijbel lezen. Steek een kaars aan en laat ze eens 10 minuten een tekst herkauwen, terwijl ze een stukje kauwgom eten. Of laat ze een tekst freezen tijdens het eten van een ijsje. Wat heeft deze tekst ze vandaag te zeggen? 
  • Zoek ook als ouder naar een moment dat Bijbellezen goed werkt in je gezin. Liever een tot twee keer met aandacht de Bijbellezen dan een afgeraffeld stukje voorlezen. Plan bijvoorbeeld het Bijbellezen tussen het hoofdgerecht en het toetje in zodat nog niet iedereen van tafel wil rennen. 

Martin was een van de jongeren die onder leiding van Young & Holy heeft meegewerkt aan de Bijbel in Gewone taal JongerenBijbel. Hij dacht mee over de uitstraling, de cover en gaf feedback op de opdrachten. Na grondig onderzoek en kritische noten was zijn conclusie: ‘Deze Bijbel heeft een mooie look en doet iets met vragen die ik zelf ook heb. Ik zal ém es in het zicht plaatsen.’ 

Young & Holy eigenaren zijn Marian Timmermans en Corjan Matsinger. 
De religieuze trendwatchers staan midden in de jongerenwereld en maken dat wat er in de samenleving aan religie is zichtbaar. Corjan en Marian doen dit met jongeren. Samen zijn zij bezield om bij jongeren het verlangen aan te wakkeren om God te leren kennen. www.youngholy.nl 

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons