Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
29 januari 2018

Waarom, waarom, waarom?

De Bijbel komt uit een andere tijd en cultuur. Als je de Bijbel wilt begrijpen heb je dus uitleg nodig. In de SamenleesBijbel geven we met allerlei weetjes uitleg. Maar er zijn ook 32 themapagina’s gemaakt, bijvoorbeeld over reizen en engelen…

Waarom?

‘Mama, wat zijn engelen? Waarom staan er regels in de Bijbel? Papa, waarom vieren we Kerst? Waarom bidden we eigenlijk?’ Mijn ouders moeten af en toe een diepe zucht geslaakt hebben. De hele dag door stelde ik vragen.  Ze hadden niet altijd een gepast antwoord voor me klaar, want kinderen vragen soms dingen waar je als ouder al een lange tijd niet over na hebt gedacht. Soms doe je dingen omdat ze altijd zo gaan, en soms weet je het ook even niet als ouder.

Reizen zonder kaart
Het hoort bij kinderen in de leeftijd tussen de 8 en 12 jaar om veel vragen te stellen en veel feitjes te willen ‘opslurpen’. Daarbij sluiten de weetjes in de SamenleesBijbel goed aan. Maar soms wilden we als makers van de SamenleesBijbel meer vertellen dan we in de weetjes kwijt konden. Daarom hebben we themapagina’s geschreven. Bijvoorbeeld over reizen: hoe reisde Paulus bijvoorbeeld toen er nog geen auto’s of treinen waren? Hoe vonden mensen de weg zonder kaart? Waar sliep iemand als hij onderweg was?

Witte jurken met vleugels?
Sommige themapagina’s hebben we gemaakt omdat iets in de Bijbel anders is dan we meestal denken. Een goed voorbeeld is het uiterlijk van een engel. Vaak denken zowel volwassenen als kinderen dat engelen eruitzien als schattige baby’s met vleugels.  Maar als je de Bijbel leest, klopt dit beeld niet. De meeste mensen die in de Bijbel een engel zien  herkennen hem helemaal niet meteen, want engelen lijken in de Bijbel vaak erg op gewone mensen! Op de themapagina over engelen lees je er alles over.

Daarom!
Als mijn ouders mijn waarom-vragen zat waren, zeiden ze vaak: ‘daarom!’. Ik zou willen dat de SamenleesBijbel toen al bestond. Dan hadden de themapagina’s uitkomst geboden!

Roelien Smit is Bijbelwetenschapper bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Ze heeft als auteur en eindredacteur gewerkt aan de SamenleesBijbel.

Meer SamenleesBijbel?

Bekijk een filmpje over de SamenleesBijbel.

Tips over hoe je de SamenleesBijbel kunt gebruiken.

Bestel de SamenleesBijbel

Kinderen en de Bijbel: een lastige combinatie?

Bijbelverhalen spelen in een heel andere tijd en cultuur. Zijn ze dan wel geschikt voor kinderen om te lezen? De makers van de SamenleesBijbel denken van wel: in de SamenleesBijbel lezen kinderen de Bijbeltekst zelf, in de vertaling van de Bijbel in Gewone Taal. 

In een serie blogs legt Bijbelwetenschapper Roelien Smit uit hoe zij en haar collega’s materiaal ontwikkelden bij Bijbelteksten voor de Samenleesbijbel, speciaal voor kinderen (en hun ouders). Kinderen en de Bijbel – dat is helemaal niet zo’n lastige combinatie!

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.24.4
Volg ons