Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
24 juli 2017

Van Ninevé naar Nazareth

In de EO-serie Van Ninevé naar Nazareth (her)ontdekt Kefah Allush in het Midden-Oosten oude volken, landschappen en mysterieuze culturen. Bijbelwetenschappers Roelien Smit en Marijn Zwart nemen je mee naar het alledaagse leven in de tijd van de Bijbel. Van de Tuin van Eden tot Betlehem, van Ninevé naar Nazareth.

De achtergrondinformatie op deBijbel.nl kun je lezen met een (gratis) account. Maak een account aan of login om de topics te bekijken.

Ninevé

De reis van presentator Kefah Allush start in Ninevé, het huidige Mosul. Ooit was dit de hoofdstad van Assyrië; nu een plaats in de frontlinie van een gruwelijke oorlog tegen Islamitische Staat. In de Bijbel komt Ninevé voor als de hoofdstad van het Assyrische rijk. In Genesis staat dat Ninevé gesticht is door koning Nimrod, een achterkleinzoon van Noach (Genesis 10:11).

Door het recente geweld zijn de meeste Assyriërs weggevlucht uit Mosul, het is er gevaarlijk. Kefah probeert Mosul te bereiken om in een eeuwenoud gangenstelsel onder de stad overblijfselen van het oude Assyrische rijk te vinden. De christelijke Assyriërs willen hier, in deze voornamelijk islamitische regio, opnieuw zeggenschap over een eigen gebied.
In de Bijbel wordt de stad meestal genoemd als vijand van Gods volk, als aartsvijand van Israël. Vooral in de Bijbelboeken Jona, Nahum en Sefanja (Sefanja 2:13) gaat het over de val van Ninevé. In het boek Jona gebeurt dit uiteindelijk niet, in Nahum en Sefanja wel: vol vreugde wordt er over de val van Ninevé verteld. Lees meer over Ninevé.

Tuin van Eden

Daar waar ooit het Bijbelse paradijs zou zijn geweest, leven de Moerasarabieren. Kefah zoekt het geplaagde volk op dat in het uitgestrekte moeras in Zuid-Irak een bijna dagelijkse strijd om haar voortbestaan voert. En de plek waar ooit het Bijbelse paradijs zou zijn geweest: de tuin van Eden. Die tuin kennen we als de tuin waar Adam en Eva leefden. Daar is God heel dicht bij de mensen. Hij wandelt zelfs door de tuin heen (Genesis 3:8).

Nazareth

De reis van Kefah eindigt in Nazareth. Nazareth is een dorp in Galilea ten westen van het Meer van Galilea. Het is de plaats waar Maria en Jozef vandaan kwamen, en waar Jezus opgroeide. In zijn tijd was Nazareth een klein dorp met een paar honderd inwoners. Opmerkelijk dat Jezus juist uit zo’n klein en onbelangrijk dorp kwam (Johannes 1:46).

De serie Van Ninevé naar Nazareth is vanaf woensdagavond op televisie te zien, om 21:15 uur op NPO 2.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.13.13
Volg ons