Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
20 april 2020

Samen op weg naar Pasen

De week voorafgaande aan Pasen wordt ook wel de Goede of Stille Week genoemd. Voor sommigen is het inderdaad extra stil in deze tijd waarin kerken, winkels en horeca gesloten zijn en sociale contacten wegvallen. Voor anderen zijn stilte en bezinning juist ver te zoeken. Voor ouders is het flink aanpoten op dit moment. Naast het schoolwerk voor de kinderen moet er ook thuis gewerkt worden, er moeten boodschappen worden gedaan en wassen worden gedraaid, en het huis lijkt altijd een rommel. En ergens is er dan nog dat stemmetje: moeten we niet nog iets met de Bijbel? Juist in deze tijd voor Pasen?  Dan wil je kindermateriaal in handen hebben dat niet veel voorbereiding vraagt en waarmee je zo aan de slag kunt. Of misschien ontdek je juist in deze tijd wel je creatieve kant en kun je niet genoeg ideeën aangereikt krijgen. 

Herken je je hierin? Dan heb ik goed nieuws voor je: op de website van het Nederlands Bijbelgenootschap stellen we gratis materiaal ter beschikking, waaronder materiaal speciaal voor ouders. Zomaar een greep uit de ideeën voor de aanloop naar Pasen:

  • Maak samen met je kinderen een Palmpaasstok van stokken of latten. Voeg daar gedurende de week steeds iets aan toe naar aanleiding van de het Bijbelverhaal dat je leest. Zoals een haan van brood of karton of (zure) mandarijnen als verwijzing naar de zure wijn die Jezus aan het kruis dronk. Zet de Palmpaasstok ergens neer in huis waar je hem goed kunt zien, zodat je er steeds weer aan herinnerd wordt dat het bijna Pasen is. 

  • Houd je het liever wat simpeler? Versier dan tijdens Palmpasen een tafel in je huis met mooie lapjes stof en groene bladeren als verwijzing naar de intocht van Jezus in Jeruzalem. Zet 6 waxinelichtjes neer op de tafel. Steek op Palmzondag alle lichtjes aan en blaas er een uit. Doe dit vanaf nu elke dag tot aan Witte Donderdag. Steek elke dag net zoveel kaarsje aan als er de dag ervoor brandden en blaas steeds één lichtje uit. Iedere dag wordt het zo iets donkerder: het terugdenken aan de dood van Jezus komt elke dag een stukje dichterbij. 

  • Op Witte Donderdag kun je met elkaar het laatste avondmaal uitbeelden, terwijl je het laatste waxinelichtje aansteekt. Zet een bord met een stukje brood op tafel en een beker. Een van jullie kan dan het volgende uitspreken: ‘Blijf toch bij ons, Heer. Want de dag is bijna voorbij, het wordt al donker’ (Lucas 24:29). Blaas dan het laatste kaarsje uit en denk met elkaar na over de laatste uren van Jezus of lees samen het Bijbelgedeelte. 

Wil je meer ideeën of liever toch kant en klaar materiaal? Neem dan eens een kijkje op onze website. Op deze pagina zijn drie gratis uitgaven te bestellen, waaronder de SamenleesBijbel Junior: 14 stappen en het Lucas evangelie uit de SamenleesBijbel, met allerlei extra informatie en leuke opdrachten om samen met je gezin toe te leven naar het Paasfeest. Heb je nog jonge kinderen? Kies dan voor de SamenleesBijbel Junior: 14 stappen en lees met elkaar het verhaal over Pasen (en nog meer Bijbelse verhalen). 

Nog niet uitgekeken of niet gevonden wat bij jullie gezin past? Bezoek dan ook eens deze pagina. Hier vind je extra thuismateriaal waar je kinderen samen met jou of zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan. Kun jij mooi even genieten van een stil moment! 

Ageeth de Graaf
Redacteur kindermateriaal bij het Nederlands Bijbelgenootschap

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.20
Volg ons