Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
29 januari 2018

Samen geloven

Tijdens advent steken we vier weken lang elke week een extra kaars aan. En als je bidt heb je je ogen dicht. Maar waarom?

En wat doe je als er iemand overleden is? Als ouder kun je soms met je handen in het haar zitten als je kind hier vragen over stelt. Waarom doen we de dingen eigenlijk zoals we ze doen? En hoe kun je de Bijbel handen en voeten geven in je eigen leven?

Samen feestvieren
Vaak denken mensen bij kerst dat het gaat om lekker eten en met cadeautjes bij de kerstboom zitten. Terwijl je als ouder je kind waarschijnlijk ook een andere boodschap wil meegeven. Hoe pak je dat aan?

Samen geloven met je kind komt uitgebreid aan bod in de SamenleesBijbel. Zo tref je er themapagina’s aan over de christelijke feesten. Hier leren kinderen wat Kerst en Pasen betekenen, en als ouder krijg je handvatten hoe je deze feesten thuis kunt vieren.

Rond Kerst kun je bijvoorbeeld ontdekken wat advent betekent, en wat die vier kaarsen daar precies mee te maken hebben. Door elke week ook thuis een kaars aan te steken en een Bijbeltekst te lezen, ervaren kinderen dat kerst bijna komt. Zo leven jullie als gezin samen toe naar het feest rond de geboorte van Jezus.

Handen vouwen, ogen dicht
Waarom bidden we eigenlijk? Hoe bidden we dan? En wat zeg je eigenlijk als je bidt? Ook om samen te bidden en rondom dood en rouw staan themapagina’s in de SamenleesBijbel.

Op de themapagina ‘Bidden’ verwijzen we naar verhalen uit de Bijbel over bidden. Natuurlijk naar het Onzevader in Matteüs 6:7-15 (Route 3 Stap 68). Maar ook naar het gebed van koning Salomo in 1 Koningen 8:22-30 (Route 3 Stap 159). Steeds haken we aan bij de wereld van een kind zelf: wanneer wil hij of zij bidden, en op welke manier? De themapagina’s zijn niet alleen leuk om te lezen, je kunt er ook echt iets mee doen.

Als kinderen leren dat ‘Amen’ betekent: ‘ja, zo is het’, sluiten ze hun gebeden misschien nog bewuster af. En door bijvoorbeeld Psalm 31:2 te lezen of met elkaar een pot vol herinneringen te maken – om iemand die gestorven is te herinneren – kunnen kinderen troost ervaren als ze verdrietig zijn.

Vier je geloof!
Met de speciale themapagina’s over de feesten, bidden en rouwen, willen we dat de Bijbel dichtbij komt voor kinderen en hun ouders. Zodat ze niet alleen de verhalen lezen, maar er ook iets mee doen in hun dagelijks leven. Soms heel simpel door het aansteken van vier kaarsen. Maar dan doe je dit met aandacht omdat je weet waarom.

Roelien Smit is Bijbelwetenschapper bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Ze heeft als auteur en eindredacteur gewerkt aan de SamenleesBijbel.

Meer SamenleesBijbel?

Bekijk een filmpje over de SamenleesBijbel.

Tips over hoe je de SamenleesBijbel kunt gebruiken.

Bestel de SamenleesBijbel

Kinderen en de Bijbel: een lastige combinatie?

Bijbelverhalen spelen in een heel andere tijd en cultuur. Zijn ze dan wel geschikt voor kinderen om te lezen? De makers van de SamenleesBijbel denken van wel: in de SamenleesBijbel lezen kinderen de Bijbeltekst zelf, in de vertaling van de Bijbel in Gewone Taal. 

In een serie blogs legt Bijbelwetenschapper Roelien Smit uit hoe zij en haar collega’s materiaal ontwikkelden bij Bijbelteksten voor de Samenleesbijbel, speciaal voor kinderen (en hun ouders). Kinderen en de Bijbel – dat is helemaal niet zo’n lastige combinatie!

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons