Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
22 juli 2021

5 Bijbelteksten voor wéér een onzekere zomer

Door Mirjam Vos

Volgens mij ben ik niet de enige naïeveling die dacht dat het wel mee zou vallen deze zomer, dat de pandemie niet de boventoon zou voeren in de plannen en gesprekken. De stijgende besmettingscijfers en rode kleuren op de kaart bewijzen helaas dat het niet meevalt. Ik deel graag vijf Bijbelteksten met je voor wederom een onzekere zomer.

1. Zachtmoedig

Wees steeds bescheiden, zachtmoedig en geduldig, en verdraag elkaar uit liefde.

Efeze 4:2, NBV

Misschien wel de belangrijkste tekst uit dit lijstje. Wie zorgt er nou voor die enorme stijging in besmettingen? Zijn het de jongeren, de ongevaccineerden, de overheid met haar versoepelingen of dat ene familielid dat niet gelooft in het virus? Laten we niet op zoek gaan naar een schuldige, maar met zachte ogen kijken naar onze naasten en elkaar geduldig verdragen uit liefde.

Meer lezen over zachtmoedigheid, geduld en liefde? Dan is het leesplan De Vrucht van de Geest echt iets voor jou!

2. Genieten

Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven.

Prediker 9:9

Het afgelopen jaar hebben we meer dan genoeg geprobeerd om alternatieven te vinden voor het massale genieten in cafés en voor die stevige knuffel die meer zegt dan duizend woorden. Deze zomer kunnen we weer uitstekend oefenen met kleinschalig genieten. Dit jaar misschien niet op een tropisch eiland of een fantastisch festival, maar toch. Probeer de maatregelen niet alleen als beperking te zien, maar dwars door alles heen keihard te genieten van het leven dat je is gegeven.

3. Veilig

Zijn luister zal alles overdekken, als een hut die schaduw biedt in de hitte van de dag, en beschutting tegen storm en regen.

Jesaja 4:5-6

Deze profetie over de HEER die Jeruzalem zal vernieuwen laat een mooi beeld van God zien. God is bijna als een parasol of paraplu, beschermend en beschuttend tegen de zon en regen. Maar de betekenis is ook veel dieper: God is om je heen en biedt een veilige plek. Oók te midden van oplopende besmettingscijfers en de polarisatie in het debat over de beste aanpak. Heb je deze zomer behoefte aan dat veilige gevoel? Adem eens diep in en uit en denk aan dit vers.

4. Schepping

God zei: ‘Overal op aarde moet jong groen ontkiemen: zaadvormende planten en allerlei bomen die vruchten dragen met zaad erin.’ En zo gebeurde het. De aarde bracht jong groen voort: allerlei zaadvormende planten en allerlei bomen die vruchten droegen met zaad erin. En God zag dat het goed was.

Genesis 1:11-12

De natuur in Nederland en België is natuurlijk het hele jaar door prachtig. Maar zeker ook in de zomer, wanneer de rozenstruiken tegen de gevels bloeien en de moestuinen overvloedig vruchten geven. In het klein bewerken we een stukje schepping als we de planten in onze tuinen, balkons, stoepjes en dakterrassen zien bloeien en onderhouden. En daarnaast geeft Genesis 1 een bijzondere kijk op het leiden van je leven. Benieuwd? Luister dan de podcast Op weg met de NBV21, waar Henk Stoorvogel vertelt over leiderschap en de eerste hoofdstukken van Genesis.

5. Hoop

Wat ben je bedroefd, mijn ziel,
en onrustig in mij.

Vestig je hoop op God,
eens zal ik hem weer loven,
mijn God die mij ziet en redt.

Psalm 42:6

Tot slot dit bekende vers uit de Psalmen. Een hart onder de riem voor als je helemaal geen zin hebt in de zomer. Voor als je het zat bent om steeds je plannen te moeten annuleren. Voor als je je alleen voelt, onrustig bent of verdrietig. Vestig je hoop dan op God, de Redder die zich niet van jou afkeert en dichterbij is dan je denkt.

Mirjam Vos
Theoloog en als redacteur van deBijbel.nl werkzaam voor het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.20
Volg ons