Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
15 september 2016Reinoud Oosting

Ontdek de schatkamers van debijbel.nl

Welke verborgen schatten herbergt debijbel.nl allemaal? Laat je op meevoeren door het verhaal van Simson en Delila, en ontdek de rijkdom die de Bijbel te bieden heeft.

​Liefde, verraad en geweld – het verhaal van Simson en Delila heeft alle ingrediënten voor een bestseller. Je ontmoet een onoverwinnelijke held en een oogverblindende verleidster. Talloze schilders, componisten en filmmakers hebben zich erdoor laten inspireren. Zelfs wie nog nooit een letter in de Bijbel heeft gelezen, is hierdoor vertrouwd met de scène van Simsons onvrijwillige knipbeurt.

Teksten & Vertalingen

Stel, je vraagt je af: hoe zat het ook alweer, waarom knipte Delila Simsons haren af? Wat was daar erg aan? Om het antwoord te vinden, ga je allereerst natuurlijk naar de Bijbeltekst zelf. De tekst is in meer dan twintig vertalingen te lezen, en de echte liefhebber kan zelfs de brontekst induiken.

Wie de NBG-51 vertaling naast de NBV21 en de Bijbel in Gewone Taal legt, komt dan trouwens een vertaalprobleem op het spoor: hanteerde Delila zelf de tondeuse, of liet ze dat aan iemand anders over (zie Rechters 16:19)? Een artikel uit het vakblad Bijbelvertalen Met Andere Woorden geeft uitsluitsel over die vraag, en neemt je en passant ook mee in de delicate details van deze scène.

Kennis en achtergrond bij Bijbelteksten

Het resultaat van de knipbeurt is overigens in beide gevallen hetzelfde: Simson verliest zijn haar, en daarmee zijn buitengewone kracht. Maar wat heeft het één eigenlijk met het ander te maken? Ook dat wordt op debijbel.nl al snel duidelijk.

Allereerst natuurlijk door de Bijbeltekst zelf, waar je leest hoe Simson zich in deze ongelukkige positie heeft gemaneuvreerd. Maar hoe begrijpelijk is die tekst voor ons? Je leest dan namelijk over dat Simson een rechter en nazireeër was, en dat er strijd was tussen zijn volk Israël en de Filistijnen, een conflict dat op dat moment al decennia lang woedde. Op debijbel.nl leer je meteen over de context. Je leest hoe het en detail zat met de Nazireeër-belofte, je ziet waar de Filistijnen woonden en je ontdekt waarom God steeds weer rechters naar Israël stuurt?

Kunst & Cultuur

Zoals gezegd hebben veel kunstenaars zich laten inspireren door het verhaal van Simson. Op debijbel.nl is een groeiende verzameling schilderijen over Bijbelse onderwerpen te zien. In de categorie Kunst & Cultuur staan afbeeldingen van bekende en minder bekende schilderijen, tekeningen en andere kunstvoorwerpen die verwijzen naar de Bijbel.
Het verhaal van Simson en Delila is een van de verhalen die vaak werd afgebeeld in oude Bijbels. Deze tekening laat goed zien hoe Delila haar best doet om Simson zo ver te krijgen dat hij zijn geheim aan haar vertelt.

​Wie het artikel over de verschillende vertaalkeuzes heeft gelezen, merkt trouwens meteen dat dit een behoorlijk kuise weergave van het tête-à-tête tussen Simson en Delila is…

Ontdek & Ervaar

In de schatkamer van debijbel.nl kun je urenlang grasduinen - vanuit de Bijbeltekst klik je door naar een informatief topic over een bepaalde term. Van daar bekijk je een archeologische tekening of een schilderij. Die brengt je weer bij de inleiding op het Bijbelboek, en van daar uit klik je weer door naar de tijdlijn die het verhaal in context plaatst.

Uiteindelijk gaat het bij al die mogelijkheden om één ding: de Bijbeltekst komt tot leven. Kunst kan daarbij helpen, evenals kennis over de historische achtergrond of de plek van een verhaal binnen de canon van de Bijbel. Om de Bijbel nog dichterbij te brengen, heeft debijbel.nl een categorie: Ontdek & Ervaar. Belangrijke Bijbelse thema’s worden hier op zo’n manier uitgelicht dat het verband met ons eigen leven meteen voelbaar wordt.

Op deze tekening uit de SamenleesBijbel is goed te zien hoe Simson sterft samen met zijn vijanden.

Tekeningen uit verschillende kinderBijbels brengen het verhaal ook voor jonge lezers dichtbij. Bij het verhaal van Simson vind je bijvoorbeeld bovenstaand plaatje. ​Simson is dan al door de Filistijnen gevangen genomen. Maar op het einde van zijn leven krijgt hij van God nog eenmaal zijn kracht terug. Op deze tekening uit de SamenleesBijbel is goed te zien hoe Simson sterft samen met zijn vijanden.

En om toch op een iets minder gewelddadige manier te eindigen: voor iedereen is duidelijk dat het bij de relatie tussen Simson en Delila niet om ware liefde ging. Maar hoe ziet liefde in de Bijbel er dan wél uit? Ook dat lees je op Ontdek en ervaar.

Ontdek het zelf op debijbel.nl!

Deze blog is geschreven door Bijbelwetenschapper Reinoud Oosting. Reinoud Oosting werkt sinds 2015 bij de afdeling Vertalen en Bijbelgebruik van het Nederlands Bijbelgenootschap, met focus op het Oude Testament.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons