Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
1 april 2022

Oekraïense Bijbel op debijbel.nl en Mijn Bijbel

Geef een vluchteling uit Oekraïne een Bijbel!

Wil jij helpen om Bijbels uit te delen onder Oekraïense vluchtelingen die graag een Bijbel zouden willen ontvangen? Dat kan op verschillende manieren:

Bijbel in hedendaags Oekraïens.

Українська Біблія is een Bijbelvertaling uit 2011 in modern Oekraïens door de Oekraïense Bijbelvertaler en theoloog Raimond Turkonjak, uitgegeven door het Oekraïense Bijbelgenootschap. Deze Bijbel wordt voornamelijk gebruikt door Oekraïens-orthodoxe christenen. Ongeveer 60 procent van de mensen in Oekraïne behoort tot deze kerk.

Deze Bijbel biedt het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap tijdelijk aan op deBijbel.nl, om zowel Oekraïense vluchtelingen als Nederlandse en Vlaamse gastgezinnen en kerkgemeenten direct toegang tot een Oekraïense Bijbel te geven.

NBG stelt Bijbels beschikbaar voor Oekraïeners

Het NBG stelt in Nederland en Vlaanderen ook fysieke Bijbels en kinderBijbels beschikbaar. Via de United Bible Societies – het samenwerkingsverband van de Bijbelgenootschappen – steunt het NBG Bijbelverspreiding vluchtelingen die graag de Bijbel zouden willen kunnen lezen in deze moeilijke tijden. Je kunt de producten gratis bestellen, je betaalt alleen de verzendkosten. En je ontvangt bij je bestelling een verzoek om een vrijwillige gift.

Bijbel Basics vertaald

Voor kinderen wordt momenteel ook een aantal programma’s uit de kindernevendienstmethode Bijbel Basics in het Oekraïens vertaald. Met deze programma’s hebben kerken iets in handen als Oekraïense vluchtelingen kerkdiensten bezoeken.

De Bijbel Basics-programma’s zullen als ze vertaald zijn, te downloaden zijn via deBijbel.nl/Bijbelbasics.

Nood

De miljoenen vluchtelingen stellen de Bijbelgenootschappen in Polen, Moldavië, Hongarije en Roemenië voor een enorme uitdaging. Er is grote behoefte aan Bijbels in het Oekraïens en Russisch, maar deze Bijbelgenootschappen hebben weinig middelen om daarin te voorzien. Daarom laat de UBS extra Bijbels drukken en verspreiden via deze Bijbelgenootschappen. Op die manier kan iedere vluchteling die behoefte heeft aan een Bijbel een exemplaar krijgen.

Oekraïens Bijbelgenootschap

Het Oekraïens Bijbelgenootschap (OBG) doet wat in zijn vermogen ligt om landgenoten in nood te helpen. ‘De vraag naar Bijbels is enorm. Miljoenen landgenoten zijn op de vlucht en verkeren in wanhoop. We hebben dringend Bijbels nodig’, vertelde een woordvoerder van het OBG eerder deze maand. Al vanaf de oorlogsdreiging in november deelde het OBG Bijbels, Bijbelgedeelten en kinderBijbels uit in onder meer kindertehuizen en aan militairen. Zodra de oorlog begon, kon het OBG de vraag niet meer aan.

Perspectief

Het Oekraïens Bijbelgenootschap is momenteel een verbindende schakel tussen de verschillende kerken, vrijwilligersgroepen en hulporganisaties. In het begin van de oorlog telde één ding, aldus de eerdergenoemde woordvoerder van het OBG: ‘Je zorgt voor je gezin en probeert dat in veiligheid te brengen. Daarna kwam iedereen in actie. Ik bewonder de moed van mijn collega’s die in het oosten en zuiden van Oekraïne werken.’ De behoefte aan opvang en troost, maar ook aan hoop en perspectief uit de Bijbel is enorm. Dat zal zo blijven ook nadat de oorlog voorbij is. Want: ‘Dan moeten mensen verwerken wat er allemaal gebeurd is.’ 

Wil jij helpen?

Wil je de Bijbelverspreiding onder Oekraïense vluchtelingen steunen? Dat kan HIER.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.13.13
Volg ons