Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
3 januari 2022Ingrid Nagel

Nieuw jaar, nieuwe voornemens

Ons leven is wat onze gedachten ervan maken. 

Marcus Aurelius

Goede voornemens. Heb jij ze al gemaakt? Of begin je er al niet eens meer aan omdat je jezelf kent? Ben jij degene die zo doelgericht leeft dat je niet eens per jaar maar maandelijks nieuwe doelen stelt? Welke type mens je ook bent, deze blog is voor jou als je meer wilt weten over de invloed die jij hebt op jouw denken; de invloed die je daarmee dus ook hebt op het volhouden van jouw goede voornemens!

Natuurlijk doe ik aan goede voornemens, voortdurend zelfs. En eerlijk is eerlijk: lang niet altijd houd ik ze vol. Verleiding te over. Minder schermtijd? Check. Iedere zomer ga ik twee weken offline om zo te laten zien dat ik heus zonder kan. Wat me iedere keer na zo’n challenge weer opvalt is mijn verslavingsdrang. Dag 1 loop ik toch zeker twintig keer naar mijn telefoon om simpelweg twintig keer te constateren dat-ie uitstaat. Hoe werkt mijn brein? Na loopje drie moet je toch weten dat hij uitstaat, zou je denken. Inmiddels ben ik iets wijzer. Dankzij dr. Caroline Leaf. Zij schreef het veelgeprezen boek Gebruik je hersenen. De conclusie? In onze hersenen is winst te behalen, voor eenieder van ons.

Ieder moment van de dag kun jij jouw denken vernieuwen!

Ik heb goed nieuws: ons denken kunnen we íeder moment van de dag vernieuwen. Hoe geweldig is dat? Laat dat eens tot je doordringen: je hebt ieder moment van de dag opnieuw een keuze. En je hoeft dat niet alleen te doen. Kijk maar wat er staat in Efeziërs 4:23: ‘Laat u voortdurend vernieuwen in uw geest en in uw denken.’ Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Ik denk dat het begint met bewustwording. Jij hebt invloed op jouw denken. De hele dag door. Vertrouw op je morele kompas. Stem af op God. Als we iets heel hard nodig hebben, is dat het wel! Wat kan onze blik vernauwd zijn. Het jaar 2021 was daar een goed voorbeeld van. Iedere Nederlander proclameerde zijn of haar waarheid. Hoeveel waarheden kan een mens aan?

Wat zegt deze tekst ons? Volgens mij vooral dit: je hebt een keuze! Altijd. Ieder moment van de dag. Je hebt een vrije wil. Je kunt je reacties zelf bepalen. Je vrije wil beïnvloedt je denken en daarmee jouw gemoedstoestand. Dit is essentieel voor jouw gedrag en jouw mogelijkheden.

Vernieuw je denken!

Je vernieuwt je denken niet door alle krantenkoppen en social-mediaberichtgeving. Daar ligt onze hoop niet. Onze hoop ligt in een eeuwige heerlijkheid. Niet in de overheid, maar in onze Almachtige God. Hij is Koning der koningen en Heer der heren! Focus je daarop en vind hierin vreugde (Rom. 12:12a).

Jij bent in staat om je eigen gedachten te observeren en er beslissingen over te nemen. Bijbelse principes zoals ‘je denken vernieuwen’, ‘alle gedachten krijgsgevangen nemen’, ‘al je zorgen op Hem werpen’ en ‘nergens voor vrezen’ worden plotseling minder moeilijk als je je realiseert dat het jouw God is die jou de uitrusting om deze dingen te doen al gegeven heeft! Jij bent in staat jouw denken te vernieuwen, simpelweg door ervoor te kiezen! God heeft ons gezegend met een krachtig en gezond verstand (2 Tim. 1:7). Je gedachten zijn bepalend voor hoe jouw leven er nu uitziet. Jij beheerst je hersenen, je hersenen beheersen jou niet! Jouw invloed is vele malen groter dan je wellicht dacht! Krijg je al zin om goede voornemens te maken?

Zo houd jij jouw goede voornemen vol

  • Zet je voornemen om in een SMART-doel.
    Dus niet ‘ik ga meer Bijbellezen’, maar ‘Ik ga 5x per week ten minste 15 minuten in mijn Bijbel lezen.’
  • Maak het mogelijk; help jezelf.
    Bijvoorbeeld: Leg je Bijbel klaar op je nachtkastje of op de plek waar jij wilt gaan lezen.
  • Bereid je voor op je ‘Entlistungsfreude’.
    Maak een afvinklijstje! Bijvoorbeeld voor 5 weken, 5 vakjes per week. En zet die bevredigende vink als het je die dag is gelukt!

Herhaal deze cyclus drie keer en het is een automatisme. Lukt het niet? Geen probleem; iedere dag mag je weer opnieuw beginnen. Sterker nog: ieder moment van de dag krijg je een nieuwe kans om je gedachten te vernieuwen, samen met God!

Ik wens je een jaar waarin je Hem dichtbij ervaart. Dat je liefde uit mag delen, overal waar je komt, zodat anderen door jou mogen zien wie Jezus is. Want Liefde overwint. Altijd.

Ingrid Nagel
Presentatiecoach en directeur Into Academy

Extra leestips
Leaf, C. (2019) Gebruik je hersenen. Leerdam: Shama.
Wiss, E. (2020) Socrates op sneakers. Amsterdam: Ambo|Anthos

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons