Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
5 april 2018

Maak je Bijbel groen: 21 dagen een ‘groene’ Bijbeltekst

Het boek ‘Maak je Bijbel groen’ is uit. Een boek dat inzicht geeft op wat de Bijbel te zeggen heeft over duurzaamheid en een groen perspectief geeft op de Bijbel. Verdiepende artikelen, inspirerende portretten en praktische opdrachten helpen je om te ontdekken wat de Bijbel te zeggen heeft over duurzaamheid.

Met de bijgeleverde groene markeerstift kun je onderstrepen welke teksten je opvallen over de zorg voor de aarde. ‘Maak je Bijbel groen’ bevat bovendien natuurfoto’s, Bijbelstudiemateriaal en een lijst van groene Bijbelteksten. De inhoud van het boek is ontleend aan de eerder verschenen ‘Groene Bijbel’.

Anne-Mareike Schol-Wettter, NBG-bijbelwetenschapper, schreef eerder dit al over groene teksten in de Bijbel.

Nergens roept de Bijbel zijn lezers op om, voorzien van thermo-ondergoed en hippe wandelschoenen, zomaar voor het plezier de natuur in te trekken. De schepping als toeristische attractie is een uitvinding van onze moderne wereld.

Maar de Bijbel roept ook bepaald niet op om je terug te trekken bij de open haard. Stel, je bent een echt binnenmens. Vier muren om je heen, een dak, de kachel aan en de gordijnen dicht. Mis je dan niet een deel van de Bijbelse boodschap? Hoeveel zeggingskracht hebben teksten zoals Deuteronomium 32:2, 2 Samuel 23:4, Psalm 104, Jeremia 17:8, Joël 2:22 of Matteüs 6:26-30 dan voor je? Hoeveel Bijbelteksten glijden als water langs een goretex-jas van je af, simpelweg omdat ze niets oproepen dat met je eigen ervaringen overeenkomt?

Wie zich in de Psalmen, maar ook in boeken zoals Job, Jesaja, Genesis of Exodus verdiept, kan er niet omheen dat de schepping het toneel is waarop God zich volgens de Bijbelse auteurs openbaart. Soms heel letterlijk, in een brandende doornstruik (Exodus 3:1-6) of een zachte bries (1 Koningen 19:12). Maar nog veel vaker figuurlijk, wanneer de mensen in de natuur iets waarnemen van Gods macht (Psalm 19:2-3, Jeremia 27:5, Nehemia 9:6), schoonheidszin (Psalm 8:4-5; Jesaja 4:2 ) of zorg (Psalm 67:7; Matteüs 10:29).

De manier waarop de schrijvers beelden uit de natuur inzetten, gaat veel verder dan het ‘ah’ en ‘oh’ effect van een mooie zonsondergang. Grote begrippen zoals ‘Gods woord’ en ‘gerechtigheid’ worden voelbaar in het beeld van ‘regen die de grond doordrenkt, lenteregen die het groen in bloei zet’ (Deuteronomium 32:2; zie ook Jesaja 45:8; Hosea 6:3). Het zijn niet langer zwevende begrippen, maar iets waar je reikhalzend naar uitziet, zeker in het hete klimaat waarin de Bijbel is ontstaan.

Groen leesplan

Bij het boek hebben we ook een ‘groen’ Bijbelleesplan gemaakt. Een leesplan met ‘groene’ Bijbelteksten die verwonderen, verdiepen en inspireren. Zo komen er Bijbelteksten uit bijvoorbeeld Genesis, Deuteronomium en Daniël langs die je laten nadenken over de schepping en onze plek hierin.

Doe mee

Om je aan te melden voor het leesplan ga je binnen de Mijn Bijbel app naar het menu. Hier vind je het kopje ‘leesplannen’. Op deze pagina kan je je aanmelden voor het leesplan ‘Maak je Bijbel groen’.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons