Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
16 januari 2020

Lucas en Eva: de populairste Bijbelse namen in 2019

Sinds deze week zijn de populairste kindernamen van 2019 bekend. Vooral veel jongensnamen hebben een Bijbelse achtergrond. Maar ook populaire meisjesnamen komen voor in de Bijbel.

Veelzeggend

Als er een baby geboren wordt, is het vaak één van de eerste vragen: ‘En… hoe heet hij/zij?’ Een naam kan veel zeggen over het kind, over de ouders en over de achtergrond van de familie. De naam is meestal een bewuste keuze: ouders vinden een naam mooi, ze willen het kind vernoemen of zoeken naar een naam met een bepaalde betekenis. Soms ook geven ze de naam pas als het kind er is en kijken ze welke naam bij het kind past. 

Driekwart Bijbelse namen

In de lijst met populaire namen valt één ding op: 15 van de 20 jongensnamen zijn Bijbelse namen! De naam Lucas staat bovenaan, de variant Luuk meegerekend. De top 5 bestaat uit alleen Bijbelse namen: Noah (Noach), Daan (Daniël), Lucas, Levi en Sem. De andere jongensnamen met een Bijbelse oorsprong zijn: James (Jacob), Bram (Abraham), Sam(uel), Mees (Bartolomeüs), Jesse (Isaï), Adam, T(h)omas, Benjamin en Boaz.
De top 3 van meisjesnamen bevat geen Bijbelse naam: Emma, Mila en Sophie. Verderop in de lijst komen we wel vier Bijbelse namen tegen: Eva, Sara, Julia en Anna (Hanna). Eva komt maar liefst in drie variaties voor op de lijst, namelijk als Zoë (de Griekse vertaling van Eva), Evi en Eva. Ook Sara komt twee keer voor: Sara en Saar. Maar dat neemt niet weg dat meisjes veel minder vaak een Bijbelse naam krijgen dan jongens. 

Betekenis

In de Bijbel is de betekenis van een naam heel belangrijk: vaak zegt de naam iets over de persoon of over de opdracht die hij of zij heeft. Soms krijgen mensen in de Bijbel ook een nieuwe naam, zoals Abram en Saraï, die later de namen Abraham en Sara krijgen. Sara betekent: vorstin, en Abraham betekent: vader van veel volken. God belooft aan Abraham dat hij en Sara heel veel nakomelingen zullen krijgen (Genesis 17:1-8). En zelfs nu nog worden dus kinderen naar deze ‘vader Abraham’ en ‘moeder Sara’ vernoemd 😉.
Het is best bijzonder dat er in deze tijd, waarin steeds minder mensen de Bijbel lezen, zoveel kinderen een Bijbelse naam krijgen. Niet altijd zullen ouders bewust een Bijbelse naam gekozen hebben, of misschien weten ze niet eens dat de naam uit de Bijbel komt, en wat de betekenis is. Maar wie weet gaan deze kinderen over een jaar of vijftien wel op zoek naar de achtergrond en de betekenis van hun naam. En misschien ontdekken ze dan het verhaal van hun naamgenoot uit een ver verleden, en krijgt dat verhaal betekenis in hun leven!

Maaike van der Weij
Medewerker bij de afdeling Bijbelgebruik. Ze is onder andere betrokken bij Bijbel Basics en deBijbel.nl.

Wil je meer weten over (de betekenis van) Bijbelse namen? Bekijk dan de pagina over Bijbelse personen.  

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.13.13
Volg ons