Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
12 november 2018

Livestream: Robotarm schrijft Bijbel over

Een robotarm schrijft sinds zaterdag de hele StatenBijbel over en zal daar een half jaar over doen.

Het apparaat staat op het plein voor museum Het Hof van Nederland. Koning Willem-Alexander heeft de robotarm in werking gesteld. De robotarm met de naam bios [bible] is een project van het Duitse kunstnaarscollectief robotlab. De industriële robot schrijft non-stop de StatenBijbel uit. Deze installatie is voor het eerst in Nederland te zien en wordt mede mogelijk gemaakt door het NBG.

Ode aan de synode

De Koning was afgelopen zaterdag, 10 november, aanwezig bij de start van ‘Ode aan de synode’, de herdenking van de beroemde Dordtse Synode die 400 jaar geleden van start ging. Die synode van 1618-1619 was belangrijk voor de organisatie van en de theologie in de nog jonge protestantse kerk in de Nederlanden. De synode zette een commissie aan het werk om een betrouwbare, gezaghebbende Bijbelvertaling te maken. Deze was in 1637 klaar: de Statenvertaling. Tot de komst van de vertaling uit 1951 van het Nederlands Bijbelgenootschap was de Statenvertaling de toonaangevende Nederlandse vertaling.

Expositie Te Kunst en Te Keur – 400 jaar StatenBijbels

Er zijn twee tentoonstellingen naar aanleiding van dit 400-jarig jubileum: een algemene onder de titel Werk, bid & bewonder in het Dordrechts Museum, en een specifieke over de StatenBijbels van de gebroeders Keur: Te Kunst en Te Keur – 400 jaar StatenBijbels. De StatenBijbels van deze familiedrukkerij verspreidden zich over de hele wereld en waren beroemd om hun hoge kwaliteit. Het NBG is partner van deze tentoonstelling. Ook enkele KeurBijbels uit de NBG-bibliotheek liggen in de vitrines. Deze expositie is te zien vanaf 11 november 2018 t/m 29 mei 2019 in Het Hof van Nederland. Zie voor meer informatie de site van het museum.

Exclusieve uitgave voor bezoekers ‘De Bijbel voor iedereen’

Bezoekers van deze expositie kunnen bij de receptie van Het Hof van Nederland het boekje ‘De Bijbel voor iedereen’ ophalen. Deze unieke uitgave bevat achtergrondinformatie over de tentoonstelling en de robot, een Bijbelleesplan voor een week en een kindergedeelte met kleurplaat, puzzels en weetjes.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.11.20
Volg ons