Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
4 juni 2019

Heeft God de wereld lief…?

Dit jaar bestaat de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) vijftien jaar. Als Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap willen we daar natuurlijk bij stilstaan. Dit hebben we gedaan door vijftien bekende predikanten en theologen te vragen naar hun geliefde Bijbeltekst die zij hebben voorzien van een korte meditatie. We delen graag het verhaal van Nynke Dijkstra-Algra en haar geliefde Bijbeltekst, Johannes 3:16.

‘Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.’ – Johannes 3:16

Heeft God de wereld lief? Als God liefde is, waarom… We kennen allemaal de vragen: er is zoveel kwaad, zoveel wat niet deugt. Had dat niet anders gekund? Deze tekst laat de manier zien waarop God liefheeft: hij geeft Jezus. In Jezus wordt zichtbaar wie God is. Als je meer over God wilt weten, kijk dan naar de manier waarop hij mensen bevrijdt en redt. Dat komt tot een hoogte- en tegelijk dieptepunt in Jezus. Jezus laat in zijn leven zien wat Gods bedoelingen zijn, hij komt om mensen te genezen en te redden, om de chaos op orde te brengen en nieuw leven te geven. We blijken Jezus niet te willen, we duwen hem de wereld weer uit, aan een kruis.

Daar heeft Jezus het ook over in deze tekst (en wat eromheen staat). Tegelijk blijft hij zijn bedoelingen duidelijk maken: God stuurde de Zoon niet om een oordeel te vellen over de wereld, maar om de wereld te redden. Jezus, zijn naam betekent: Redder.

Deze tekst komt uit een lang gesprek met Nikodemus, een van de farizeeën, theologen uit de tijd van Jezus. Nikodemus is nieuwsgierig naar Jezus, maar durft dat niet openlijk te laten zien. Hij komt hem in de nacht opzoeken. Hij stelt vragen, hij wil meer weten. Jezus spreekt met hem over ‘opnieuw geboren worden’, over opnieuw beginnen, over vertrouwen op hem en op God, over zoeken naar licht. Jezus wil niet dat mensen reddeloos verloren raken in de chaos, de schuld, het verdriet en de tevergeefsheid.

Nynke Dijkstra-Algra
Theologische beleidssecretaris van de scriba van de Protestantse Kerk en specialist missionair werk​

Limited editions
Speciaal vanwege het 15-jarig jubileum zijn er twee limited editions: paperbacks met geliefde NBV-teksten op de omslag. Het zijn mooie edities om cadeau te geven, als belijdenisgeschenk, voor iemand die kennis wil maken met de Bijbel, of hou ‘m zelf, om mee te nemen op vakantie. U kunt ze hier bestellen.

Bent u nieuwsgierig geraakt naar de andere veertien predikanten die hun geliefde Bijbelteksten met ons hebben gedeeld? Meld u dan nu aan voor het leesplan ‘De vijftien meest geliefde teksten’ via de Mijn Bijbel app. 

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.14.1
Volg ons