Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
4 november 2019

Goed voorbeeld…

‘Follow God’, ‘Closed on Sundays’ en ‘Use this Gospel’ – nee, dit zijn niet de thema’s van de eerstvolgende drie catechisatie-avonden, maar nummers van het nieuwste album van rapper Kanye West.
En hij is zeker niet de enige. Weet je wie een Bijbel op haar nachtkastje heeft liggen? 
Anouk! Ja, de rockzangeres Anouk! 
En heb je er weleens op gelet wat voetballer Memphis Depay doet als hij gescoord heeft? 
Hij steekt zijn vingers in zijn oren. 
Sommige mensen denken dat hij daarmee wil laten zien dat hij zich niets van anderen aantrekt. Maar zelf zegt hij dat hij daarmee God wil bedanken, en wil laten zien dat hij de Bijbel leest. 

De enige

Als je jong bent, is het belangrijk om te weten wat anderen doen, wat ze vinden of hoe ze eruitzien. Je aan anderen spiegelen helpt je om te ontdekken hoe je met allerlei situaties om kunt gaan. Door vrienden om je heen ontdek je wat bij jou past en wat jij belangrijk vindt. 

Misschien denk je dat jij de enige bent op school of bij de sportclub die iets met het geloof heeft of weleens in de Bijbel leest. Uit jezelf praat je er je niet over, want wat zullen anderen daarvan vinden? 
Maar misschien zijn er meer mensen die iets met de Bijbel hebben dan je denkt! 

Je kent vast de popzanger Justin Bieber. De laatste jaren komt hij er open en eerlijk voor uit dat hij christen is. En wist je dat basketbalspeler Stephen Curry Bijbelteksten op zijn sportschoenen heeft staan? ‘I can do all things…’ staat er onder andere op. Dat staat in Filippenzen 4:13, zoek maar eens op 😉.

Ideaalplaatje

Er zijn meer bekende mensen die geloven en daar ook gewoon over praten (of rappen). Kanye West dus, maar ook zijn vrouw, Kim Kardashian, of de Engelse rapper Stormzy. Daar kun je kritisch over zijn, want al deze bekende mensen passen niet in het zogenaamde christelijke ideaalplaatje. Ze doen niet altijd wat je verwacht van christenen. Maar is hun geloof daarom minder echt?

Ook in de Bijbel lees je over mensen die bekend waren en veel invloed hadden op de mensen om hen heen. 
David bijvoorbeeld. Hij schreef liederen (die nu nog gezongen worden 😊), en werd later zelfs koning. Hij leefde met God. God zegt dat David iemand is die zijn wil doet (dat lees je in 1 Samuel 13:14). Maar de realiteit was net even anders… 
David gaat vreemd met Batseba, en laat zelfs haar man vermoorden. Het verhaal staat uitgebreid in de Bijbel (2 Samuel 11)! Het wordt niet verzwegen of verbloemd. Maar je leest ook dat David spijt heeft, en er is zelfs een lied over Davids spijt geschreven: 
    God, geef mij weer een onschuldig hart.
     Maak mij van binnen nieuw,
    zorg dat ik trouw blijf aan u.
    Stuur me niet weg,
    blijf dicht bij mij met uw kracht.
    Red mij, en geef me weer vreugde,
    geef me nieuwe moed. 

(Psalm 51:12-14)

Vriend

En wat denk je van Petrus? Petrus is een leerling van Jezus, en Jezus zegt tegen Petrus: ‘Jij bent Petrus, de rots. Op die rots zal ik mijn kerk bouwen’ (Matteüs 16:18). Petrus wordt later ook een belangrijke leider in de kerk. Maar op het moment dat het er werkelijk op aankomt, laat Petrus Jezus vallen: hij ontkent glashard dat hij Jezus kent. Lees maar in Matteüs 26:69-74. Bepaald niet een echte vriend…

Rolmodellen

Allemaal gewone mensen: Anouk, Justin, David, Petrus. Maar toch hebben ze iets gemeen. En dat is niet hun perfecte levensstijl. Ze geloven allemaal in God. Ze willen allemaal met God leven, en soms gaat dat mis. Maar juist dat laatste maakt deze voorbeelden waar jij je aan kunt spiegelen, heel menselijk en echt. 

Dus ook al praat je er niet met je vrienden over, je bent echt niet de enige die gelooft! Er zijn genoeg ‘rolmodellen’ die er iets van laten zien of horen. Dat kan jou helpen om je niet alleen te voelen, maar ook om te ontdekken hoe je als jongere met het geloof bezig kunt zijn of in de Bijbel kunt lezen. 

JongerenBijbel

Op 28 september 2019 is de BGT JongerenBijbel verschenen. Daarin vind je – naast de Bijbelteksten in begrijpelijke taal (Bijbel in Gewone Taal) – ook allemaal stukjes over onderwerpen waar jij mee bezig bent, zoals vriendschap, keuzes, de druk om te presteren, social media. En er is ruimte om op je eigen manier vorm te geven aan je gedachten bij een tekst, om vragen te stellen of praktisch aan de slag te gaan. 

En wie weet word je door het lezen in de JongerenBijbel wel enthousiast over het grootste rolmodel aller tijden: Jezus. Hij is misschien wel de beste influencer die je kunt volgen. Door op te trekken met anderen die iets van hem willen leren – je eigen vrienden of bekende mensen – kun je tot heel mooie ontdekkingen komen over jezelf en wat voor jou belangrijk is!

Maaike van der Weij
Medewerker bij de afdeling Bijbelgebruik. Ze is onder andere betrokken bij Bijbel Basics en deBijbel.nl.

Afbeelding: Kanye West performs Sunday Service during the 2019 Coachella Valley Music And Arts Festival.  Rich Fury/Getty Images for Coachella.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.11.20
Volg ons