Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
29 januari 2018

De koperen zee?

Had jij het juiste antwoord op de vraag over de koperen Zee in de Grote Bijbelquiz? Dacht je aan het mooi versierde koperen waterbekken bij de tempel van Salomo? Of plaatste je deze zee eerder bij Tiberias?
 
De tempel
De koperen Zee was de naam van een groot bronzen waterbekken dat op het plein voor de tempel van Salomo stond.
De tempel in Jeruzalem speelde een belangrijke rol bij de verering van de God van Israël. In 1 Koningen 6-7 staat een uitgebreide beschrijving van deze tempel.
Speciaal voor de tempel werd een aantal koperen (of bronzen) voorwerpen gemaakt door de bronswerker Chiram. Een van die voorwerpen was de Zee.
 
Functie van de Zee
Volgens 2 Kronieken 4:6 diende het waterbekken voor reinigingsrituelen van de priesters. Zij zouden hieruit water halen om zich te wassen. 
Daarnaast kan de Zee een symbolische functie hebben gehad. Het bassin zou dan met zijn naam verwijzen naar de oerzee. God heeft de macht over deze zee en heeft de zee bedwongen, een beeld dat ook te zien is in bijvoorbeeld Psalm 89:10-12


Vorm van de Zee
De Zee steunde op twaalf bronzen stieren, per drie gegroepeerd. Waarschijnlijk stonden de stieren niet op hun poten, maar waren ze geknield, vanwege het gewicht van de bak.
De twaalf stieren hadden ook een symbolische betekenis. ‘Twaalf’ verwijst bijvoorbeeld naar de twaalf stammen van Israël. Bovendien waren stieren in het Oude Nabije Oosten een belangrijk symbool van kracht en vruchtbaarheid.
De rand van het bekken was versierd met kleine pompoenen en bladeren van brons.
 
Vernieling van de Zee
In 2 Koningen 25:13 en Jeremia 52:17 is te lezen dat de tempel in Jeruzalem in 586 voor Christus verwoest werd door koning Nebukadnessar. Ook alle bronzen voorwerpen, waaronder de Zee, werden verwoest. Nebukadnessar nam het brons mee naar Babylonië. Dat was aan het begin van de Babylonische ballingschap.
 
Nog meer bronzen voorwerpen
Behalve de Zee maakte Chiram ‘Jachin en Boaz’, twee bronzen zuilen voor de tempel van Salomo, en tien waskarren. Wilt u daar meer over weten? Ga dan nu naar deBijbel.nl.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.14.1
Volg ons