Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
27 april 2019

De koning komt!

De Canadese kunstenaar Timothy Schmalz maakte het beeld ‘Homeless Jesus’. Het beeld staat inmiddels in heel wat steden, verspreid over de wereld, waaronder Brugge en Antwerpen. Het toont iemand die op een bankje onder een deken ligt. Alleen aan de kruiswonden op de blote voeten die onder de deken vandaan komen, zie je dat het hier om Jezus gaat.

Het is een spannend beeld. Jezus, die de Zoon van God wordt genoemd, als dakloze op een bankje onder een schamele deken. Het herinnert aan een oud verhaal dat ik eens hoorde over een middeleeuwse koning die een stad bezoekt. Een dag voor zijn officieel aangekondigde bezoek besluit deze koning er alvast een kijkje te nemen. Incognito dan wel, vermomd als zwerver. Het geeft hem de kans om een ander, eerlijker beeld te krijgen van de stad en haar bevolking. Hij dwaalt door stad in de richting van het centrale marktplein. Er wordt koortsachtig gewerkt om alles er tiptop uit te laten zien. De sfeer is er bepaald niet aangenaam en als de mensen van het feestcomité de zwerver in de gaten krijgen, wordt hij verjaagd. Hij past niet in het perfecte plaatje. Verder wandelend komt hij terecht in de volksbuurt aan de rand van de stad. Hier gaat alles zijn gewone dagelijkse gangetje en lijkt niemand echt bezig met de komst van de koning. Tot de vermomde koning ergens in een achterafstraatje een vrouw haar hele huis met bezems ziet keren en alles feestelijk ziet versieren met bloemen in koninklijke tinten. Als ze de zwerver in de gaten krijgt, biedt ze hem even een rustplekje aan op het bankje voor haar huisje, geeft hem een glas koud water en maakt een praatje met hem.

De volgende dag is het zo ver. De koning komt! In de hoofdstraat gonst het van opwinding en wordt reikhalzend uitgekeken naar de aankomst van de koning en zijn entourage. Precies op het geplande tijdstip klinken de trompetten bij de stadspoort en rijden de prachtige koninklijke koetsen onder luid applaus de stad in op weg naar de hoofdstraat. Maar terwijl daar notabelen, sponsors en andere VIP’s helemaal klaar staan op rij 1, verlaten de koninklijke koetsen onverwachts de Koningsroute. De koning stuurt de koetsier naar dat ene straatje achteraf. Hij neemt alle tijd om een bezoek te brengen aan die ene vrouw die in heel haar doen en laten heeft laten zien dat ze echt een hart heeft voor de koning.

Dit middeleeuwse verhaal en het beeld ‘Homeless Jesus’ doen denken aan de bekende gelijkenis uit Matteüs 25. Jezus vertelt er dat hij onder ons is in de gestalte van een medemens in nood. In iemand met honger of dorst, in een asielzoeker, een zieke of een gevangene. Het punt van deze parabel is helder. Wie omziet naar een kwetsbaar medemens, en voor hem of haar zorg draagt, bewijst daarmee zijn liefde voor Jezus. ‘Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.’ aldus Jezus (Matteüs 25:40 Nieuwe Bijbelvertaling)

In Amersfoort, de stad waar ik predikant ben, wordt deze dagen uitgekeken naar de komst van koning Willem-Alexander, koningin Maxima, de prinsessen en andere leden van de koninklijke familie. Er is maandenlang hard gewerkt om alles en iedereen rond de Koningsroute op deze dag voor te bereiden. Op het moment suprême moet alles immers op rolletjes lopen en als het kan precies volgens het draaiboek. Het wordt hopelijk een heel feestelijke Koningsdag waar velen van zullen genieten. Het beeld, het verhaal en het woord van Jezus herinneren ons er intussen aan dat iedere dag iets ‘koninklijks’, iets bijzonders kan krijgen, misschien wel juist daar waar we oog hebben voor die ene aan wie iedereen voorbij gaat.

Jaap Hansum
Predikant in Kruispunt Vathorst Amersfoort  

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons