Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
23 januari 2021

De avondklok en een gezegend huis

De avondklok: in Vlaanderen is deze maatregel al een tijd van kracht en Nederland gaat er ook aan geloven. De maatregelen om het coronavirus speelruimte te ontnemen beperken ook onze eigen speelruimte. En een avondklok beperkt die ruimte nog meer dan eerdere regels heel letterlijk tot onze eigen huizen. Is mijn huis nog een zegen?

Je ziet het nog wel eens op deurposten geschreven met krijt, of in de hal op een kaartje: C+M+B, met het huidige jaartal eromheen. Het staat voor ‘Christus mansionem benedicat’: Christus zegene dit huis. Het is ook bekend als de driekoningenzegen, omdat C, M en B de beginletters zijn van de namen die de drie wijzen uit het Oosten gehad zouden hebben: Caspar, Balthasar en Melchior. Ik heb zelf ook aan het begin van dit jaar zo’n kaartje gekregen van de lokale parochie. En dat kaartje staart mij nu aan.

Een zegen vragen voor mijn huis, dat is nu toch even wat anders dan andere jaren. Mijn huis is niet langer een uitvalbasis of thuiskomsthaven, maar die ene eentonige plek waar ik de hele dag ben. Ik moet mijn best doen om me niet opgesloten te voelen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt gelukkig met mijn huis. En ik ben dankbaar dat ik überhaupt een huis heb dat mijn thuis is geworden, en dat ik hier samen mag wonen met mijn lief. Maar ik ben anders gaan kijken naar mijn woning in de afgelopen maanden, omdat ik er de hele tijd ben. En met een avondklok zijn ook de lange avondwandelingen geen manier meer om die vier muren te ontvluchten.

Daarom krijg ik nu een heel ander gevoel als ik naar dat kaartje in de hal kijk. Meer dan ooit wil ik om een zegen vragen over dit huis, en over al die huizen in de stad en verder weg. Dat dit niet alleen onze saaie huizen zijn, maar ook plekken die God heeft gezien, waar Hij zelf met zijn trouw en zorg over waakt. Dat het ons allemaal lukt om te geloven dat wij die gelukkigen kunnen zijn uit Psalm 34, schuilend in ons huis en bij God zelf:

Proef, en geniet de goedheid van de HEER,
gelukkig de mens die bij hem schuilt.

Psalm 34:9, NBV

Eeuwige God,
zegen onze huizen
dat er vrede te vinden is
moed om het uit te houden
en uw liefde in overvloed.
Amen

Mirjam Vos
Theoloog en als redacteur van deBijbel.nl werkzaam voor het Nederlands Bijbelgenootschap

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons