Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
19 december 2018

Bijbellezer zoekt naar liefde en vertrouwen

Bijbellezers zoeken naar liefde, licht, genade en vertrouwen. Dat waren in 2018 de meest gebruikte zoekwoorden op deBijbel.nl. De populairste Bijbelteksten waren Psalm 23 en Johannes 1. In totaal werd de Bijbel 8,9 miljoen keer digitaal geopend. 

Psalm 23 eindigde ook vorig jaar op de eerste plaats. Dit lied begint met: ‘De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets’ en gaat over Gods zorg en liefde ook in zware tijden. Bij lezers van de digitale Nieuwe Bijbelvertaling was deze psalm favoriet. 

Wie de Bijbel in Gewone Taal raadpleegde, las het vaakst het eerste hoofdstuk van het Johannes-evangelie. Daar wordt over Jezus gezegd: ‘In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God en hij was zelf God’, en: ‘Hij is het licht dat schijnt in het donker. En het licht heeft het gewonnen van het donker.’ 

Vertrouwen en natuur

Opvallende stijger bij de zoekwoorden was ‘vertrouwen’. Dat eindigde op de vierde plaats. De populariteit van het zoekwoord ‘liefde’ bleek ook uit bij de blogs, die in totaal door 80.000 mensen geopend werden. De meest gelezen blog was namelijk: ’Wat zegt de Bijbel over Liefde’. En bij de achtergrond-items meldt het jaaroverzicht dat de items over ‘rust’ en ‘omgang met de natuur’ het vaakst geraadpleegd werden.

‘Deze uitkomsten laten zien hoe relevant de Bijbel is’, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Mensen openen hem bij de belangrijkste thema’s in het leven, zoals liefde, licht en genade. Ook zoeken ze in tijden van wantrouwen richting politiek en zakenleven in de Bijbel op wat vertrouwen betekent. En dat items als ‘omgang met de natuur’ zoveel gelezen worden, illustreert dat de Bijbel ook voor eigentijdse vragen aanwijzingen kan geven.’

Bijbel-app uitgebreid

Er is grote belangstelling voor ‘Mijn Bijbel’, de Bijbel-app van het NBG. Sinds de lancering in januari is deze 78.000 keer gedownload. Dankzij een update eerder deze week is in de app nu ook de Herziene Statenvertaling te lezen en zijn Bijbelleesplannen te volgen.

We zien ook hoe snel de kindernevendienstmethode Bijbel Basics bekend geworden is. Het aantal gebruikers van deze methode is sinds eind vorig jaar gegroeid van 2.500 naar 7.500.

In 2019 blijven we hard doorwerken aan de website en de app. Zo willen we via deBijbel.nl en Mijn Bijbel de Bijbel nog dichterbij brengen!

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.19.1
Volg ons