Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
9 juli 2019

Bijbellezen met kinderen: een spannende reis

‘Ik wil met mijn kinderen in de Bijbel lezen, maar waar begin ik?’ ‘Hoe laat ik mijn kinderen ontdekken dat de Bijbel hun hele leven met hen meegaat?’ ‘Mijn kinderen hebben geen zin om samen Bijbel te lezen, hebben jullie tips?’ Een greep uit de vragen die we krijgen van ouders en grootouders. Bijbellezen met kinderen is soms best een uitdaging! Een reis waarvoor je je misschien niet altijd helemaal toegerust voelt. In onze presentatie ‘Bijbellezen met kinderen’ geven we tips en inspiratie mee voor onderweg.  

Op weg gaan

Als ik een presentatie ‘Bijbellezen met kinderen’ geef vraag ik aan het begin van de avond altijd waarom ouders eigenlijk met hun kinderen uit de Bijbel willen lezen. Soms valt het stil. Sommige ouders vinden het lastig om een antwoord te bedenken op deze vraag. Toch is het belangrijk om hier even bij stil te staan. En zo er zijn er nog een paar belangrijke vragen over Bijbellezen: Hoe ging het vroeger bij jou thuis, was Bijbellezen een fijn moment met elkaar, of was je blij als het weer voorbij was? Wat betekent de Bijbel nu voor je? En wat zien je kinderen daarvan? Hoe ziet jouw ideale kinderBijbel eruit? Je eigen ervaringen met Bijbellezen vroeger en nu zijn belangrijk. Door daar over na te denken, word je je bewust van de bagage die je al hebt voor je reis. Daarna is het tijd om op pad te gaan!

Vertrouwen

De eerste stap van de reis is een heel belangrijke: samen met je kinderen in de Bijbel lezen mag je doen vanuit vertrouwen. Vertrouw er op dat je kind zelf kan nadenken over Bijbelverhalen en hun betekenis. Bij veel verhalen heeft je zoon of dochter vast al ideeën en vragen. Kijk en luister daar goed naar. Wees samen nieuwsgierig. Geloof ook in de zeggingskracht van de verhalen zelf. De verhalen in de Bijbel vertellen zelf een verhaal. Kijk en luister daarom goed naar het verhaal: wat heeft het ons te zeggen? Dit is de basis: de Bijbel en het kind staan samen centraal. De eerste stap is gezet.

Samen ontdekken

Van hieruit kan de reis echt beginnen. Je hebt praktische tips nodig als bagage voor onderweg. Want hoe pak je dat samen Bijbellezen aan in de drukte van alledag? Lees je dat moeilijke verhaal toch maar wel, of sla je het over? En hoe help je kinderen ervaren dat de verhalen ook hén iets te zeggen hebben? Bij de presentatie ‘Bijbellezen met kinderen’ geven we handvatten om aan de slag te gaan met oog voor de verschillen tussen kinderen. Je hebt denkers, doeners, kijkers, muzikale kinderen, … Als kinderen een verhaal ontdekken op een manier die bij hen past, geeft dat plezier én blijft het hen meer bij.

Verwondering

Samen aan de slag gaan is waardevol, maar je samen verwonderen is dat zeker ook. Daarom bespreken we tijdens de presentatie hoe je met kinderen kunt nadenken en praten over de verhalen uit de Bijbel, en hoe je omgaat met hun vragen. Kijk en luister bijvoorbeeld goed naar je kind, en stel zelf veel vragen. Het belangrijkste: durf een vraag echt een vraag te laten zijn die je samen onderzoekt en waar je misschien ook allebei niet direct een antwoord op hebt.​

Op reis, net als Abraham

De Bijbel is een boek vol verhalen om samen te ontdekken en om je samen over te verwonderen. Je mag op reis gaan met je kind, zoals Abraham in de Bijbel ook op reis gaat. God roept hem, hij nodigt hem uit om op weg te gaan. Gods belofte is mooi, maar de reis en het nieuwe, beloofde land zijn onbekend terrein. Toch gaat Abraham op weg. Hij vertrouwt erop dat God met hem meegaat. Zo mag je er ook op vertrouwen dat God met je meegaat in de zoektocht om samen met je kinderen in de Bijbel te lezen. Ik hoop dat de ouders en grootouders geïnspireerd en vol vertrouwen op weg gaan. Verwonder je samen met je (klein)kinderen over de reis die God met mensen, met jullie maakt!

Maartien Hutter
Pedagoog en theoloog bij het Nederlands Bijbelgenootschap.

.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.7
Volg ons