Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
13 augustus 2015

Aramese inscripties gevonden

In Jeruzalem zijn onlangs een aantal inscripties gevonden uit de tijd van de Tweede Tempel (520 voor Christus tot 70 na Christus). Dit is dezelfde tijd waarin een groot deel van de Bijbelverhalen zich afspelen. Vanaf de herbouw van de tempel na de Babylonische ballingschap die beschreven wordt in het boek Ezra tot de verwoesting van deze tempel door de Romeinen.

In Jeruzalem zijn tijdens opgravingen restanten gevonden van een oude wijnpers en van een ruimte met daarin een miqwe (een bad voor joodse rituele wassingen). Op de muren van deze ruimte zijn een aantal inscripties gevonden. De inscripties zijn geschreven in het Aramees, de gewone taal uit die tijd. De inscripties zijn bijzonder goed bewaard gebleven.

Wat er precies staat, wordt nu onderzocht door wetenschappers. In ieder geval zijn er ook afbeeldingen van een boot en een palmboom aangebracht op de muur en het lijkt erop dat er ook een zevenarmige kandelaar afgebeeld was. Deze symbolen zijn zeer gebruikelijk voor het jodendom uit de tijd van de Tweede tempel (520 voor Christus – 70 na Christus).

Bijbelwetenschapper drs. Roelien Smit werkt sinds 2008 bij het team Bijbelgebruik als vertaler en Bijbelwetenschapper met een focus op het Oude Testament.

Bijschrift bij de foto: Dit is de boog van keizer Titus in Rome. Op de boog zijn voorwerpen te zien die meegenomen worden uit de Tweede tempel in Jeruzalem, zoals een menora. De foto is ook afkomstig van deBijbel.nl.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.20.14
Volg ons