Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Veertigdagen – Feest van bevrijding

Leesplan voor de veertigdagentijd

Tijdens de veertigdagentijd leven christenen over de hele wereld toe naar Pasen. Het is een tijd van bezinning en inkeer, waarin we stilstaan bij het lijden in de wereld. Voor veel mensen is het ook een tijd waarin ze vasten en op een sobere manier leven. De veertigdagentijd loopt uit op het hoogtepunt van Pasen, het feest van bevrijding, de dag waarop Jezus opstond uit de dood. Je zou deze periode kunnen vergelijken met een moeizame reis die uiteindelijk leidt naar een prachtige bestemming.

Feest van bevrijding

‘Bevrijding’ – wat roept dat woord bij je op? Misschien heeft het voor jou dit jaar wel extra betekenis gekregen. Door de aanhoudende crisis is vrijheid minder vanzelfsprekend geworden, en in sommige situaties zelfs een beladen begrip. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, wisten de Bijbelse auteurs maar al te goed. Of het nu de omstandigheden waren of geestelijke tegenstand – ook in hun tijd kon de weg naar bevrijding lang en soms moeizaam zijn. Toch hielden ze vast aan Gods belofte dat Hij naar mensen omziet (Exodus 3:7), en talloze Bijbelteksten getuigen van hun vreugde over de ervaring dat Hij die belofte keer op keer waarmaakt. Met dit leesplan voor de veertigdagentijd ga je samen met de Israëlieten op weg van het land van slavernij naar het beloofde land. En samen met de eerste volgelingen van Jezus ontdek je vervolgens een leven als vrije burgers van Gods koninkrijk.

In dit leesplan voor de veertigdagentijd volg je de Israëlieten die door God uit Egypte zijn bevrijd en op reis gaan naar het beloofde land. Daarna lees je teksten uit het Nieuwe Testament die bij dit onderwerp aansluiten en er in veel gevallen een nieuwe betekenislaag aan geven. Vanaf Witte Donderdag lees je teksten uit het Lucas-evangelie rondom het sterven en de opstanding van Jezus.

Elke dag lees je een Bijbeltekst, een uitleg en je krijgt een vraag om mee aan de slag te gaan. Zo leef je bewust toe naar Pasen!

Overdenkingen

Dag 1 lezen
Dag 2 lezen
Dag 3 lezen
Dag 4 lezen
Eerste zondag lezen
Dag 5 lezen
Dag 6 lezen
Dag 7 lezen
Dag 8 lezen
Dag 9 lezen
Dag 10 lezen
Tweede zondag lezen
Dag 11 lezen
Dag 12 lezen
Dag 13 lezen
Dag 14 lezen
Dag 15 lezen
Dag 16 lezen
Derde zondag lezen
Dag 17 lezen
Dag 18 lezen
Dag 19 lezen
Dag 20 lezen
Dag 21 lezen
Dag 22 lezen
Vierde zondag lezen
Dag 23 lezen
Dag 24 lezen
Dag 25 lezen
Dag 26 lezen
Dag 27 lezen
Dag 28 lezen
Vijfde zondag lezen
Dag 29 lezen
Dag 30 lezen
Dag 31 lezen
Dag 32 lezen
Dag 33 lezen
Dag 34 lezen
Palmpasen lezen
Dag 35 lezen
Dag 36 lezen
Dag 37 lezen
Witte Donderdag lezen
45/46 - Goede Vrijdag lezen
Stille Zaterdag lezen
Eerste Paasdag lezen

Start met dit leesplan

Dit leesplan vind je in de app Mijn Bijbel.

Lees je dit op je telefoon? Klik dan eenvoudig op onderstaande link.
Gebruik je nu een desktop? Pak dan je telefoon erbij, download de app Mijn Bijbel gratis via Google Play of App Store en zoek het leesplan in het overzicht van de leesplannen.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons