Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Profetie over Moab

Bijbeltekst(en)

Jesaja 15

De ondergang van Moab

1Profetie over Moab.

Verwoest is Ar-Moab, vernietigd in de nacht!

Verwoest is Kir-Moab, vernietigd in de nacht!

2Dibon trekt op naar de tempel

en heft op de offerhoogten een weeklacht aan,

Moab jammert over de Nebo en over Medeba.

Ieder hoofd is kaalgeschoren,

elke baard is afgeknipt.

3In de straten dragen allen een rouwkleed,

overal, op daken en pleinen, klinkt gejammer,

in tranen gaat men over straat.

4Chesbon en Elale schreeuwen het uit,

tot aan Jahas klinkt hun klagen.

De soldaten van Moab slaan alarm,

ze zijn verlamd van angst.

Jesaja 15:1-4NBV21Open in de Bijbel

Bij mijn bezoek aan Jordanië realiseerde ik me dat het land óók een Bijbels land omdat het koninkrijk Moab er lag. De Moabieten waren bepaald geen vrienden van de Israëlieten. In deze profetie uit Jesaja horen we hoe de Moabieten verslagen zijn, net als een flink aantal andere vijanden van Israël. De profetie laat zien dat God zijn mensen helpt – in dit geval heel concreet door de vijand te verslaan.

In de tekst wordt een aantal steden uit Moab genoemd. Nebo kennen we van de berg waar Mozes uitkijkt over het land. Maar ook wordt de stad ‘Medeba’ genoemd. Tegenwoordig heet die stad Madaba, en in die stad is een ongelooflijk bijzonder mozaïek gevonden, uit de zesde eeuw na Christus. Het is de plattegrond van het heilige land. Niet alles is bewaard gebleven, maar je kunt toch nog heel wat steden uit het toenmalige land zien op het mozaïek – zoals Jeruzalem met zijn poorten, en Jericho. Je ziet de Jordaan, en je ziet de Dode Zee (het zoutgehalte is te zien aan de dode vissen).

Het mozaïek komt uit de tijd voordat de Islam ontstond. In de woestijn aan de oostkant van de Dode Zee en de Jordaan waren toen veel kloosters – het was echt een christelijk gebied. Omdat het land nu grotendeels islamitisch is, realiseer je je bijna niet dat dit echt de bakermat van het christendom is; toen in onze contreien nog helemaal geen christendom was, bloeiden hier de kloosters en de kerken. Het beroemde Madaba-mozaïek is daar een getuige van. Hoewel de plaats Madaba dus Bijbels is, genoemd in Jesaja, was Jordanië toen het mozaïek gemaakt werd, allang geen Moab meer!

Hoe kan deze gedachte je helpen om met de tegenstellingen tussen volken om te gaan die in onze tijd spelen?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons