Jesaja 35:1-10 – Preekinspiratie


Klik hier om deze passage te lezen in de NBV21
Waar gaat het om in dit gedeelte?
Bekijk de video
Video volgt.
Ter inspiratie: Het landschap als een spiegel
In het boek Jesaja komen allerlei landschappen voor, van de verwoeste aarde die treurt en verwelkt in Jesaja 24, tot aan de woestijn die verheugd is en bloeit in Jesaja 35. Steeds weerspiegelen die landschappen iets van het handelen van hun inwoners. Wanneer de mensen ingaan tegen Gods wil, wanneer ze zijn wetten overtreden en hun medemens onderdrukken, kwijnt het land weg. De interactie tussen God en de mens heeft gevolgen voor de toestand waarin de aarde verkeert. Dat zagen we ook in Genesis 2-3, waar de paradijselijke omgeving een weerspiegeling biedt van de harmonie tussen God, de mens en de schepping. Een harmonie waar een abrupt einde aan komt wanneer de mensen besluiten tegen Gods wil in te gaan. Het gevolg is dat de mens de woeste aarde moet gaan bewerken, waar dorens en distels groeien.
Tekenen van een verwelkende en verwoeste wereld zien we ook nu overal om ons heen. De oorzaken zijn grotendeels bij de mens zelf te vinden: uitbuiting van de aarde, klimaatverandering, oorlogen, onrecht, overconsumptie … Het laat veel zien over wie wij als mensen zijn. We denken met de aarde en onze medemens te kunnen doen wat we willen. We denken zelf god te zijn en ons niets aan te hoeven trekken van de regels die God heeft gegeven en die bedoeld zijn om het verlangen naar macht en de zelfgerichtheid, hoogmoed en hebzucht van de mens aan banden te leggen. In dat licht klinkt Jesaja 24 schrikbarend actueel: ‘De aarde is door haar bewoners ontheiligd: ze (…) hebben het eeuwig verbond verbroken. Daarom verslindt een vloek de aarde en moeten haar bewoners boeten’ (24:5-6). De tekst van Jesaja 35 plaatst daartegenover het beeld van een dorre wereld die opbloeit. De jubelende woestijn symboliseert een volledig veranderde, nieuwe wereld. Die verandering wordt door de komst van God zelf in gang gezet. God komt om angstige en moedeloze mensen te bevrijden. Het land zal niet dor en droog meer zijn maar bloeien als een lelie. Dat symboliseert het herstel van de relatie tussen God en de mens, maar mag ook letterlijk worden gezien: de natuur zal worden hersteld, zodat zij weer getuigt van de heerlijkheid van God. Dan zal er opnieuw harmonie zijn tussen God, de mens en de schepping. Jesaja 35 laat beeldend zien dat redding, bevrijding en herstel niet alleen gaat over de relatie tussen God en mensen. Het is ook de aarde die als Gods tuin opnieuw uit de woestenij tevoorschijn komt.
Uitgelicht
De woestijn die tot bloei komt is een geliefd Bijbels beeld. Jesaja 35 zet twee natuurbeelden tegenover elkaar om het herstel van Sion uit te drukken. Een onleefbare, dorre woestijn verandert in een weelderige tuin van overvloed. God brengt een keer in het lot van zijn volk door een daad van herschepping.
Meer weten?
Wil je op het gebied van exegese gelijk meer weten over deze passage?
Op deze pagina
Hier
En wanneer je een Plus-account hebt, vind je hier
Bijbel Basics
Een bijpassend Bijbel Basics item vind je hier
Op deze pagina:
... vind je in video-vorm en tekst inspiratie voor een preek verbonden aan de kern van dit Bijbelgedeelte.
De jubelende woestijn in Jesaja 35 staat symbool voor een volledig veranderde wereld, die door God zelf in gang zal worden gezet.
Je vindt op deze pagina ook links naar meer achtergrondinformatie bij deze passage. Dit alles helpt je om een goed onderbouwde en inspirerende preek te maken die ingaat op actuele vragen.