Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Bijbel en cultuur

Bijbelencultuur.nl

De invloed van de Bijbel op de Nederlandse cultuur is enorm groot. De afgelopen jaren was op Bijbelencultuur.nl de Nieuwe Bijbelvertaling te vinden, evenals veel extra materiaal dat de invloed van de Bijbel op de Nederlandse cultuur aantoonde. De Amsterdam University Press (AUP) heeft deze website ontwikkeld en beheerd. AUP heeft in samenspraak met het NBG besloten te stoppen met Bijbelencultuur.nl, en heeft het domein overgedragen aan het NBG. Op deBijbel.nl is een gedeelte van de kunstuitingen, zegswijzen en gewoonten die op de Bijbel geënt zijn te vinden.

Kunst en Cultuur

Door de eeuwen heen inspireerde de Bijbel vele kunstenaars. Zij verbeeldden de verhalen uit de Bijbel ieder op hun eigen manier. Geen enkel boek heeft zo onze cultuur beïnvloed als de Bijbel. Talloze werken uit de muziek, beeldende kunsten en literatuur zijn door de Bijbel geïnspireerd, hetzij rechtstreeks, hetzij via ‘vertaling’, parafrase en interpretatie. En ook nu blijft de Bijbel kunstenaars intrigeren. Afbeeldingen van bekende en minder bekende kunstwerken met Bijbelse thema’s vind je op de pagina Kunst & cultuur. Veel van deze kunstwerken zijn te bezichtigen in musea in Nederland.

Welkom op debijbel.nl

Om deze afbeeldingen te bekijken heb je een gratis account nodig op deBijbel.nl. Met een gratis account op deBijbel.nl lees je de Bijbel in zes verschillende vertalingen, volg je een leesplan of bekijk je kunstwerken geïnspireerd op de Bijbel. Maak een account aan en duik dieper in de wereld van deBijbel.nl.

  • Ontdek eindeloos veel achtergrondinformatie
  • Bekijk afbeeldingen, kaarten en illustraties die aansluiten bij de wereld van de Bijbel
  • Lees, doorzoek en vergelijk verschillende Bijbelvertalingen 

Op deBijbel.nl vind je zoals hierboven beschreven ook veel informatie over de Bijbel en cultuur. Met een gratis account kun je via de verschillende themapagina’s en blogs een heleboel van die informatie vinden. Kijk na inloggen bijvoorbeeld eens naar de verschillende themapagina’s, via de menuknop Achtergronden. Op de pagina ‘Kunst en cultuur’ staan bijvoorbeeld veel afbeeldingen van bekende en minder bekende kunstwerken met Bijbelse thema’s. Of struin rond in ons archief van het blad over Bijbelvertalen: Met Andere Woorden. Daar vind je bijvoorbeeld het artikel ‘Thuis in de Bijbel’, over een tentoonstelling van ‘Oude meesters en grote verhalen’. Ook staan er op deBijbel.nl bijvoorbeeld blogs over spreekwoorden uit de Bijbel. Op die manier wordt ook goed duidelijk hoe Bijbel en cultuur hand in hand gaan. 

Natuurlijk kun je ook altijd zelf op zoek gaan via de zoekfunctie van de website, wie weet wat je allemaal tegenkomt!

Migrated sidebar

Maak een gratis account aan en duik dieper in de wereld van deBijbel.nl

Klik op de knop Gratis account rechts bovenin de pagina.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons