Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Zij lácht

Bijbeltekst(en)

Alles heeft zijn tijd

1Voor alles wat gebeurt is er een uur,

een tijd voor alles wat er is onder de hemel.

Prediker 3:1NBV21Open in de Bijbel

4Er is een tijd om te huilen

en een tijd om te lachen,

een tijd om te rouwen

en een tijd om te dansen.

Prediker 3:4NBV21Open in de Bijbel

Een lach bestaat in allerlei soorten en maten. Eén van mijn vriendinnen die ik al sinds de basisschool ken, heeft zo’n typische, gezellige lach die ik uit duizenden herken. Haar lach werkt aanstekelijk. Wanneer ik lol met haar heb, verschijnt er ook een brede grijns op míjn gezicht. Jij hebt vast ook iemand in je omgeving met zo’n heerlijk aanstekelijke lach?

‘Er is een tijd om te lachen’, zegt de schrijver van Prediker, vermoedelijk koning Salomo. En daaraan voegt hij later toe: geniet van die tijd (hoofdstuk 9:7-9). Voordat de tijd gekomen is om te huilen. Want hij is realistisch: er is ook een tijd dat het huilen je nader staat dan het lachen. Die twee kanten horen bij het leven. Maar wanneer je verdrietig bent, weet dat er óók weer een tijd zal komen dat je zult lachen.

Het boek Prediker hoort bij de wijsheidsliteratuur, bedoeld om het volk Israël wijsheid bij te brengen. ‘Wat is wijsheid?’, zeggen we weleens. Waarschijnlijk doe jij je best om verstandige keuzes te maken in je leven. Weet dat altijd geldt: er is een tijd om te lachen en een tijd om te huilen. En God kent die tijd, Hij is erbij.

Aan de slag!

Wanneer heb jij voor het laatst (hardop) gelachen? Als je dit niet meer weet, neem dan een post-it, schrijf erop: ‘lieve [vul je naam in]: lach!’ en plak deze op de spiegel waarin je ’s ochtends kijkt. Succes verzekerd.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons