Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

14/15 - De wet die vrijheid geeft

Bijbeltekst(en)

12Zorg ervoor dat uw spreken en uw handelen de toets kunnen doorstaan van de wet, die vrijheid brengt. 13Onbarmhartig zal het oordeel zijn over wie geen barmhartigheid heeft bewezen; maar de barmhartigheid overwint het oordeel.

Jakobus 2:12-13NBV21Open in de Bijbel

Net als de profeten uit het Oude Testament schrijft ook Jakobus in felle bewoordingen over de verantwoordelijkheid die vrijheid met zich meebrengt. We weten niet precies wie Jakobus was, maar één ding is duidelijk: hij moet niets hebben van mensen die zich beter voordoen dan ze zijn, of die vinden dat ons geloof en onze daden losstaan van elkaar.

De tekst van vandaag volgt op het voorbeeld van een rijke en een arme man, die allebei een bijeenkomst bezoeken. Wie krijgt de meest eervolle behandeling? Volgens de ‘wet’ van de gewoonte is dat de rijke man. Maar Jakobus wil dat de gelovigen een andere wet volgen: ‘de wet die vrijheid brengt’. Voor hem is dat geen andere wet dan ‘Heb uw naaste lief als uzelf’ (vers 8). Die wet maakt ons vrij om los te komen van eerste indrukken en vooroordelen, en om aan onze medemensen – iedereen – liefde en barmhartigheid te tonen.

Hoe toets jij of je handelt in overeenstemming met ‘de wet die vrijheid brengt’?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons