Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

7/7 - Helpende hand

Bijbeltekst(en)

11Armen zullen er altijd zijn bij u. Daarom gebied ik u vrijgevig te zijn tegenover iedereen in uw land die in armoede leeft of er slecht aan toe is.

Deuteronomium 15:11NBV21Open in de Bijbel

De Bijbel staat vol schijnbare tegenstellingen. De eersten worden de laatsten, kleinen worden groot, God wordt mens, dood wordt leven. Dit vers uit Deuteronomium kan op het eerste gezicht ook tegenstrijdig lijken. Als er altijd armen zullen zijn, is het dan niet veel logischer om je daarbij neer te leggen? Wat je ook doet, het maakt immers toch niets uit. Je kunt misschien één iemand uit de brand helpen, maar er kunnen er zo weer tien bij komen.

God draait het echter om. Armen zullen er altijd zijn – en dus is er altijd een mogelijkheid om goed te doen. Er is altijd iemand die jouw aandacht, jouw helpende hand of jouw financiële steun kan gebruiken. Daarmee los je het grotere probleem van armoede niet zomaar op, maar voor die ene persoon maak je een wereld van verschil. En wie weet waar je diegene weer toe inspireert! Of misschien ben jij zelf wel degene die op dit moment hulp kan gebruiken. Weet dan dat je er niet alleen voor staat.

God vraagt niet van ons dat we eigenhandig alle armoede en onrecht de wereld uit helpen, maar Hij roept ons wel op om mee te bouwen aan zijn koninkrijk met alle middelen die we tot onze beschikking hebben. Geld kan daar één van zijn.

Hoe ga jij om met armoede, bij jezelf of bij anderen? Hoe kun je iemand in je omgeving helpen of waar zou je zelf hulp kunnen zoeken?

Dit was de laatste aflevering van het leesplan ‘de Bijbel over geld’. Wij zouden het erg waarderen als je ons laat weten wat je er van vond.
Wil je verder lezen? Misschien is dit wat voor je:

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons