Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
16 augustus 2019

Wees over niets bezorgd!

Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden.
Filippenzen 4:6

Wees over niets bezorgd! Is dat geen onmogelijke opdracht? Op het moment van schrijven zit ik zelf in het ziekenhuis. Mijn dochter is net geopereerd. Het was een ingrijpende operatie en we hadden te maken met een spannend ziektebeeld. Natuurlijk ben ik deze dag opgestaan met een knoop in mijn maag. Ik had het graag anders gezien. Zorgen dus.

Maar deze dag is ook een dag van gebed. Mensen leven mee en appen dat ze vandaag zullen bidden voor ons. Dat alleen is al bijzonder. (Stel jezelf de vraag: voor wie kan ik vandaag bidden?) Ook was het bijzonder om juist aan het begin van deze dag samen te bidden om zegen, kracht en herstel. In alle vrijmoedigheid en zonder omwegen. Dat hebben we gedaan. (En door de dag heen is er volop ruimte voor schietgebedjes.)

We mogen God vragen wat we nodig hebben. We krijgen het duidelijk aangereikt in deze Bijbeltekst. Dat maakt deze tekst krachtig, bemoedigend en hoopvol. Geloven en bidden zijn relationeel geladen. Al onze zorgen en al onze vragen mogen we delen met de God die onze Vader wil zijn. Niet voor niets wordt er in dit Bijbelgedeelte ook gesproken over zijn nabijheid en over zijn vrede die alles overstijgt.

Juist op deze dag neem ik me opnieuw voor om te blijven bidden. Voor de mensen die ik ontmoet en voor de situaties die me raken. In dat alles wil ik dus ook blijven danken, zoals deze Bijbeltekst benoemt. Oók op deze dag is er reden voor dankbaarheid: een mooi gesprek bij de koffietafel, zorgzame mensen rondom mijn dochter en nog veel meer. Ik vermoed dat juist deze dankbaarheid helpt om de zorgen niet de overhand te laten krijgen.

Bidden en danken. Het voelt als een sterke combinatie. Zorgen zijn er. Die zullen er altijd zijn. Er gaat zoveel fout op deze wereld en in mijn leven. Maar God is groter dan de zorgen en dat ontdek ik in mijn bidden en danken, iedere dag opnieuw. Daarom hoop ik dat deze Bijbeltekst ook jou bij de hand zal nemen te midden van alles wat gebeurt en dat je daarin Gods liefde, nabijheid en vrede zult ervaren!

Taco Koster 
Predikant-pionier in CrossPoint en House of Joy

Limited editions
Speciaal vanwege het 15-jarig jubileum zijn er twee limited editions: paperbacks met geliefde NBV-teksten op de omslag. Het zijn mooie edities om cadeau te geven, als belijdenisgeschenk, voor iemand die kennis wil maken met de Bijbel, of hou ‘m zelf, om mee te nemen op vakantie. U kunt ze hier bestellen.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons