Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
25 september 2019

Social media en de Bijbel

Zit je nou alweer op Instagram/YouTube/Facebook? Moet je geen huiswerk maken?’ Als deze zin je vertrouwd in de oren klinkt omdat je hem minstens één keer per dag roept, heb je waarschijnlijk een tiener in huis. Een volwassene in wording, die met zijn of haar nonchalante houding soms het bloed onder je nagels vandaan haalt, maar die je ook kan verrassen door moedige keuzes of creatieve oplossingen. Het liefst zou je al je wijsheid in één keer aan ze overdragen. Maar je weet ook dat je soms het beste op je vingers kunt zitten om ze hun eigen ervaringen te laten maken. Daarbij gun je ze dan wel een stevig fundament en goede raadgevers, vooral rond onderwerpen waarbij je zelf met je mond vol tanden staat.

Social media en de Bijbel

Social media kun je zien als een kans om contact te leggen met anderen en invloed te hebben op hun leven. Het is heel belangrijk om na te denken over hoe je deze kans gebruikt. En dat geldt ook voor de manier waarop je je door social media laat beïnvloeden. Ongeveer twee derde van de jongeren zegt dat social media een negatieve invloed hebben op hun eigenwaarde. We moeten er dus voorzichtig mee omgaan. Jezus heeft geen social media-accounts, maar hij heeft wel veel gezegd over hoe we met elkaar moeten omgaan. En dat geldt voor de gesprekken op social media én in real life. Als je naar alle perfecte foto’s in je nieuwsoverzicht kijkt, ga je je al snel met anderen vergelijken en kun je je rot voelen over jezelf (zie het stukje over ‘vergelijken’).

Hoe kun je de ervaring op social media veranderen, voor jezelf en voor anderen?

Wat zou er gebeuren als je alleen foto’s zou plaatsen die ervoor zorgen dat jouw volgers iets goeds willen doen, in plaats van dat ze zich slecht voelen over zichzelf? Denk je dat het je lukt om van nu af aan alleen statusupdates te schrijven en boodschappen te plaatsen die een positief effect hebben op de mensen die ze lezen? Of dat je in elk geval één keer per week aandacht kunt vragen voor iets wat jou en God bezighoudt? Social media kunnen positief en negatief werken. Gebruik ze dus goed.

Bovenstaand stuk komt uit de JongerenBijbel. De nieuwe Bijbel in Gewone Taal JongerenBijbel is dé Bijbel voor jongeren! Hij daagt tieners uit om zelf op ontdekkingsreis te laten gaan in de Bijbel, en om ze te laten ervaren hoeveel dit boek te maken heeft met hun leven nu. Had Jezus Instagram? Nee, maar hij wist wel van alles te vertellen over onze identiteit en de manier waarop we het beste met anderen om kunnen gaan. 

Ben je benieuwd wat de Bijbel in Gewone Taal JongerenBijbel te zeggen heeft over onderwerpen zoals prestatiedruk, seksualiteit, geloof of verdriet en troost? Ontdek het zelf met de JongerenBijbel. Vanaf nu verkrijgbaar in de webshop of in de (christelijke) boekhandel

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons