Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
15 oktober 2019

Snoepen uit de collectezak

Laat je verrassen door kinderen

“Wat nou als we geen geld ín de collectezak stoppen, maar iedereen er iets lekkers úit kan halen?” Met een groepje kinderen bereid ik een kerkdienst voor over het Bijbelverhaal uit het slot van Marcus 12. Dat verhaal gaat over een weduwe die alles offert dat ze heeft. 
Al pratend over de tekst bedenken we dat we niet alleen iets aan God mogen geven, maar dat Godzelf ook heel veel geeft. Een jongen uit de groep komt met het idee van een collecte waarbij je niet alleen geeft, maar ook iets krijgt. Wat een mooie en passende ingeving! 
Tijdens de kerkdienst levert het blije gezichten op. Snoepen uit de collectezak gebeurt niet elke week. Maar het is meer dan leuk en lekker. De jongen had het begrepen: geven en krijgen liggen vlakbij elkaar, en hij neemt de hele gemeente mee in die gedachte door zijn spontane idee. 

Het gebeurt me regelmatig. Als ik met kinderen over de Bijbel praat, vraag wat een tekst volgens hen betekent en echt naar hen luister, verrassen ze mij met hun inzichten en ideeën. Wat kunnen kinderen wijs zijn en ons veel over God leren! Ze zien vaak dingen die wij over het hoofd zien. Met hun frisse blik kunnen ze zo’n oude tekst ineens heel dichtbij brengen. 

In de 100 Stappen SamenleesBijbel zijn kinderen volwaardige gesprekspartners- net als bij de gewone SamenleesBijbel en de SamenleesBijbel Junior. Door de vragen en de opdrachten worden kinderen aangemoedigd om zelf na te denken en antwoord te geven op de vraag wie God is, of wat een Bijbelverhaal met hun eigen leven te maken heeft. Om hen daarbij nog meer te helpen, geven we heldere informatie over de context van het verhaal, en over de wereld en cultuur van de Bijbelse tijd. De gespreksvragen bij de verhalen zijn open geformuleerd. En in de opdrachten ontdekken kinderen weer op een andere manier iets van de betekenis van het verhaal. Zo hopen we dat groepen kinderen (en hun leiding) ontdekken wat de Bijbel met hun eigen leven te maken heeft. 

Met de honderd stappen uit deze variant van de SamenleesBijbel kun je met je kindernevendienst, club of schoolklas wel even vooruit, maar ik hoop dat de manier van omgaan met een Bijbelverhaal je ook inspireert om vaker naar de stem en gedachten van kinderen te luisteren, bijvoorbeeld bij het voorbereiden van een kerkdienst of een gemeenteavond. Wie weet levert het ook in jouw gemeente inspirerende lessen en een lekkere verrassing tijdens de kerkdienst op. 

Nelleke Plomp
Werkt bij de Protestantse Kerk in Nederland en houdt zich bezig met de kerkdienst als thuis voor kinderen en jongeren.

Nieuwsgierig geworden naar de SamenleesBijbel 100 stappen?
Bestel hem hier!

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons