Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
29 juli 2019

Guatemala zet de Bijbel in tegen bende-geweld

Bendelid Eduardo pleegde zijn eerste moord op zijn veertiende. In de jeugdgevangenis veranderde zijn leven pas nadat hij een pastor ontmoette die hem vertrouwen en een Bijbel gaf. TV-reportages op 27 juli en 3 augustus vertellen zijn verhaal én hoe de Bijbel jonge misdadigers op het rechte pad helpt.

Met Eduardo uit Guatemala-Stad (nu 21 jaar) ging het van kwaad tot erger. ‘De eerste keer iemand vermoorden vond ik moeilijk; later wilde ik alleen maar meer. Het gaf voldoening dat mensen bang voor me waren’, zegt hij in de reportage. Hij werd opgepakt en gevangengezet, maar in gevangenissen gaat de strijd tussen de bendes gewoon door. Veel jongeren zien net als Eduardo geen uitweg uit armoede en werkloosheid, en sluiten zich aan bij een bende. Wie ondanks alles in hen gelooft, is pastor Abeloni. Hij houdt namens het Bijbelgenootschap van Guatemala Bijbelstudies in de gevangenis. Daar ontmoette hij Eduardo en werd als een vader voor hem. ‘Ik zag wat hij kon worden, niet alleen zijn slechte kant’, zegt Abeloni.

Bijbel

Zo kwam er dankzij de Bijbel een ommekeer in Eduardo’s leven. ‘Eerst deed ik niks met de Bijbel die ik had gekregen’, zegt hij in de reportage. ‘Maar toen ik me openstelde voor Jezus, werd de Bijbel een grote schat voor me, een parel van enorme waarde. Ik heb ik de Bijbel in m’n hart gesloten.’ Eduardo helpt nu zelf jonge ex-gevangenen op het rechte pad met behulp van de Bijbel. Dat doet hij in een mini-kerkzaaltje in een garagebox.

Project ‘Second chance’

Naast Abeloni zijn er nog andere teams die namens het Bijbelgenootschap van Guatemala jeugdgevangenissen bezoeken om de delinquenten normen en waarden bij te brengen. Na een gevangenisoproer in 2017 ging het Bijbelgenootschap met dit project, ‘Second chance’, nog een stap verder. Sindsdien worden jonge gevangenen zoals Eduardo opgeleid om zelf in hun cel met hun medegevangenen te bidden en de Bijbel te lezen.

Die aanpak heeft effect, merkte Paul Doth, coördinator buitenland van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Hij bezocht met de filmploeg Guatemala. ‘Een gevangenisdirecteur vertelde ons dat de sfeer in de gevangenis erdoor is veranderd. Het is rustiger geworden en er is minder opstandigheid.’ Het NBG steunt diverse projecten in Guatemala en buurland Honduras die gericht zijn op het verminderen van het bendegeweld in deze landen.

De reportages over Guatemala met aandacht voor het Bijbelgenootschap van Guatemala zijn te zien:

  • Zaterdag 27-07-2019 (25 minuten) op NPO2 om 17.10u;
    korte herhaling: zondag 28-07-2019 op NPO2 om 10.05u;
  • Zaterdag 03-08-2019 (25 minuten) op NPO2 om 17.10u;
    korte herhaling: zondag 04-08-2019 op NPO2 om10.05u;
  • Compilatie zaterdag 10-08-2019 op NPO2 om 17.10u en een korte herhaling zondag 11-08 NPO2 om 10.05u.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons