Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
23 januari 2019

Geniet van het leven!

Geniet van het leven! Geniet van het brood dat je eet en van de wijn die je drinkt. Dat is wat God graag ziet. Draag altijd mooie kleren. En zorg ervoor dat je lekker ruikt.
Prediker 9:7-8

Na elf jaar bij het Nederlands Bijbelgenootschap ga ik beginnen aan een nieuwe baan. 
Graag schrijf ik deze laatste blog over het werk dat ik voor het NBG gedaan heb. Wat waren de mooiste momenten? En wat heeft bovenstaande Bijbeltekst daarmee te maken?

Wat deed ik bij het NBG?

In die elf jaar heb ik ontzettend veel verschillende dingen gedaan. U kent mij misschien van de tientallen blogs die ik in die tijd geschreven heb, bijvoorbeeld series over de betekenis Bijbelse getallen en Bijbelse spreekwoorden, of over Bijbellezen met kinderen
Maar veel van mijn werk speelde zich meer achter de schermen af: zo heb ik als vertaler gewerkt (gespecialiseerd in het Oude Testament) voor de Bijbel in Gewone Taal. Daarna werkte ik mee aan de SamenleesBijbel en ook aan veel andere uitgaven leverde ik een bijdrage: Bijbel in ‘t Kort, Bijbel Dichtbij, het Bijbel Basics Doeboek, leesplannen… te veel om op te noemen. En ik werkte mee aan producten voor kinderen, waarvan Alef en Bijbel Basics de belangrijkste zijn.

Wie zegt dat Leviticus moeilijk is?

Mijn eerste project was het meewerken aan de Bijbel in Gewone Taal, en dat heb ik altijd vol passie gedaan. Het was geweldig om elke dag mee te mogen werken aan een begrijpelijke en goede vertaling. Van de mooie psalmen tot de spannende verhalen uit 1 Samuel. En van de droevige gedichten uit het boek Klaagliederen tot de verrassend actuele Spreuken, of de gedetailleerde wetten uit Leviticus.
Maar het mooiste was als mensen ons lieten weten hoe blij ze waren met deze vertaling. Omdat ze nu voor het eerst zelf uit de Bijbel konden lezen, of juist als doorgewinterde Bijbellezers nieuwe inzichten kregen.

Bij gezinnen aan de keukentafel

Op verschillende manieren bracht ik de Bijbel dicht bij kinderen. Het eerste grote project daarvoor was de SamenleesBijbel. Met drie routes kun je met je kind door de Bijbel heen gaan. En zo lees je de Bijbeltekst samen met elkaar, en kun je er met elkaar ook mee aan de slag. En af en toe, kreeg je dan een klein kijkje bij mensen thuis. Als ze een e-mail stuurden dat ze de hele SamenleesBijbel uit hadden, of als we een filmpje kregen van hoe kinderen een proefje gedaan hadden over hoe alles verandert.
Ook met ons Bijbelblad Alef kwamen we bij kinderen thuis. Door samen met goede auteurs en illustratoren spannende en bijzondere verhalen te maken. Door weetjes, proefjes, spellen en puzzels te bedenken. 
De gang op ons kantoor hangt vol met foto’s, brieven en tekeningen van kinderen die reageerden op oproepen in Alef. En ook alle vragen van kinderen die ik de afgelopen jaren beantwoord heb, hebben mij geïnspireerd, en zetten ook mij weer aan het denken. Want: waarom mocht de hogepriester maar één keer per jaar in het allerheiligste komen? En hoe bleef het daar dan schoon? Hoeveel broers en zussen had Jezus eigenlijk? En wat aten kinderen in de tijd van de Bijbel?

Kindernevendienst saai? Echt niet!

Een van mijn laatste grote projecten is Bijbel Basics. Afgelopen Kerst deed ook mijn eigen wijkgemeente mee aan het advents- en kerstproject van deze kinderdienstmethode. De kinderen bekeken vol interesse de mooie platen bij de verhalen en hadden veel plezier bij het uitvoeren van de proefjes. En dat deed ook mij weer plezier. Want zo zie ik dat kinderen ontdekken dat de Bijbel ook voor hen een relevant boek is. En zo onthouden ze verhalen die op een later moment in hun leven weer een rol kunnen gaan spelen. 

Van getallen, dino’s en liefde

Ook aan de blogs heb ik altijd met veel gedrevenheid gewerkt. Ik probeerde een brug te slaan tussen de verhalen uit de Bijbel en de mensen nu. Door leuke weetjes over getallen, door aan te haken bij de actualiteit over dino’s of door uitleg te bieden bij de SamenleesBijbel. Steeds wilde ik dicht bij mensen komen en zo mijn liefde en enthousiasme voor de Bijbel overbrengen.

Werken met passie

En dan die Bijbeltekst uit Prediker boven aan deze blog? Die laat me zien dat je je werk voor de Bijbel altijd met passie en vreugde moet doen. Maak van elke dag een feestje. Trek mooie kleren aan (en in mijn geval: leuke schoenen), geniet van je eten en je drinken, en geniet vooral van het leven. Want dat is wat God graag ziet.


Deze blog is geschreven door Roelien Smit, Bijbelwetenschapper en vertaler bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Ze houdt zich onder andere bezig met kinderBijbelblad Alef, de kindernevendienstmethode Bijbel Basics en

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons