Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Het dagelijks leven van vrouwen in het Oude Testament

Vrouwen speelden een belangrijke rol in het dagelijkse leven in de tijd van het Oude Testament. Door mee te werken op het land droegen ze bij aan de voedselproductie. Ook waren zij verantwoordelijk voor de opvoeding van jonge kinderen. En sommige vrouwen bekwaamden zich in de geneeskunst of als vroedvrouw. Op al deze manieren zorgden vrouwen voor het voortbestaan van het volk.

Dagelijks werk

Binnen en buiten het huis hadden vrouwen veel taken. Naast de zorg voor jonge kinderen en dieren, waren vrouwen verantwoordelijk voor het maken van voedsel en kleding. Het malen van meel waarvan een gezin een dag kon eten kostte een vrouw zo’n drie uur. Taken zoals manden maken en weven konden vrouwen combineren met de zorg voor jonge kinderen. En als ze garen aan het spinnen waren, deden ze ondertussen vaak nog allerlei andere klussen. Het garen verfden zij met behulp van plantaardige en dierlijke stoffen. Daarna maakten ze er kleding of dekens van, deels voor hun eigen gezin, en deels om te verkopen. Ook hielpen vrouwen bij de oogst, haalden ze water, kweekten ze groente en fruit en hielden ze het huis schoon.
Tijdens veel van hun taken hielden vrouwen ook toezicht op hun kinderen. De opvoeding van jonge kinderen lag grotendeels bij hen. Alles wat ze wisten over hun taken binnen en buiten het huis, leerden ze aan hun dochters (zie het spreekwoord ‘Zo moeder, zo dochter’ in Ezechiël 16:44). Dat geldt ook voor hun kennis over zwangerschap en geboorte en alle mogelijke problemen die daarmee te maken hadden. De zorg voor zwakken en zieken was waarschijnlijk ook meestal de taak van de vrouwen.

Taken en rituelen

Veel van de taken van een vrouw duurden lang. Daarom kozen vrouwen ervoor om deze taken samen te doen. In groepen maakten ze kleding en bakten ze brood. Op die manier ontstond er tussen de vrouwen van een familie of een dorp een sterke band.
Voedsel klaarmaken was een erg belangrijke taak. Die taak had zelfs een religieuze betekenis. Vrouwen zorgden op die manier namelijk dat hun familie bleef bestaan. Waarschijnlijk werden er bij het bakken van brood verschillende rituelen uitgevoerd. Zo werd benadrukt dat het een zegen was om voedsel te maken. Het is goed mogelijk dat ook allerlei andere huishoudelijke taken een religieuze betekenis hadden en dat ook daar rituelen bij werden uitgevoerd. Op deze manier combineerden vrouwen huishoudelijke, economische en religieuze taken in hun dagelijkse leven.

Je kunt hier meer lezen over religie in huis.

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.13.13
Volg ons