Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wat is majuskel?

Majuskelhandschriften worden als een aparte groep beschouwd, naast de papyri en de minuskels. Het verschil tussen majuskels en minuskels is duidelijk: majuskelteksten werden in losse hoofdletters geschreven en minuskelteksten werden in kleine letters geschreven. Er zijn op dit moment 286 majuskelhandschriften van het Nieuwe Testament bekend. Ze dateren uit de periode van de derde eeuw na Christus tot de elfde eeuw na Christus.
Het verschil tussen majuskels en papyri is iets lastiger. In de praktijk wordt ‘majuskel’ gebruikt als aanduiding voor handschriften geschreven in hoofdletters op perkament (en een enkele keer op papier). En bij papyri gaat het om handschriften op papyrus. Maar die papyri werden eveneens geschreven in hoofdletters, in ‘majuskel-schrift’.

Oudste majuskel

De handschriften die ‘majuskels’ worden genoemd zijn voor het overgrote deel op perkament geschreven. Perkament is een dun soort papier, gemaakt van dierenhuid. Het oudste majuskelhandschrift bevat een gedeelte uit Handelingen en dateert uit ongeveer 200 na Christus.

Maak een gratis account aan

Met een gratis account krijg je direct toegang tot:

  • 4 extra Bijbelvertalingen
  • Audiobijbels
  • Aantekeningen en markeringen
  • Bijbelteksten kopiëren/vergelijken

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons