Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie is Lilit in de Bijbel?

Lilit is de naam van een vrouwelijke demon in de Bijbel. Ze wordt in het Oude Testament maar één keer genoemd, in Jesaja 34:14. Daar wordt ze beschreven als een wezen dat rondzwerft in eenzame gebieden en die gebieden onbewoonbaar maakt voor mensen.

Lilit in Mesopotamische teksten

Een vergelijkbare voorstelling, die we terugvinden in teksten uit Mesopotamië, is die van de ‘Lil-geesten’. Dat waren twee vrouwelijke demonen en één mannelijke demon die de heerschappij hadden over de wind. Ze bedreigden mensen door hen – meestal midden in de nacht – te overvallen met ziekte en dood. De vrouwelijke Lil-geesten verleidden mannen en doodden hen.

Lilit in de Rabbijnse literatuur

De voorstelling van Lilit als verleidster (net als in de Mesopotamische traditie) komt niet voor in de Bijbel, maar wel in de rabbijnse literatuur. Een bekende rabbijnse legende luidt dat Lilit de vrouw was van Adam voordat hij Eva kreeg. Lilit weigerde zich aan Adam te onderwerpen en moest wegvluchten uit het paradijs. Sindsdien zwerft ze rond en vormt ze een gevaar voor kleine kinderen.

 

 

Gerelateerde Bijbelgedeelten

Jesaja 34.14
Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons