Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Joab in de Bijbel?

Joab is een neef van David en opperbevelhebber van Davids leger. Hij behaalt veel overwinningen in oorlogen, maar vermoordt ook mensen in vredestijd. Uiteindelijk wordt hij op bevel van Salomo gedood in de tempel.

De betekenis van de naam Joab?

De naam Joab betekent: De Heer is vader.
Joab is een zoon van Seruja, een oudere zus van David. Hij heeft twee broers: Abisai en Asaël.
Andere personen met de naam Joab worden genoemd in Ezra 2:6, Ezra 8:9 en Nehemia 7:11.

Abner

Joab voert het leger van David aan in de oorlog tegen Isboset, de zoon van Saul. Omdat het leger van David veel sterker is, kiest Abner, de legeraanvoerder van Isboset, de kant van David. Hij gaat naar David toe om met hem te onderhandelen, maar op de terugweg wordt hij door Joab vermoord. Zo wreekt Joab de dood van zijn jongere broer Asaël, die door Abner in de oorlog gedood is. Maar David neemt openlijk afstand van deze moord.

Absalom

Ook in de strijd tussen David en zijn zoon Absalom voert Joab het leger van David aan. David vraagt aan zijn bevelhebbers om het leven van zijn zoon te sparen. Absalom raakt met zijn lange haren verstrikt in de takken van een boom. Als Joab hem zo ziet hangen, aarzelt hij geen moment en steekt Absalom dood.

Amasa

Als David ontdekt dat Joab zijn zoon Absalom heeft vermoord, stelt hij Amasa aan als opperbevelhebber van zijn leger in plaats van Joab (2Samuel 19:14). Als Amasa in opdracht van David een opstandeling achtervolgt, komt hij Joab tegen. Joab steekt zijn rechterhand uit om Amasa te omhelzen, maar ondertussen grijpt hij met zijn linkerhand zijn zwaard en steekt Amasa in zijn buik, zodat hij sterft.

De dood van Joab

David geeft zijn opvolger Salomo opdracht om Joab niet vredig te laten sterven. Als Joab de kant van Salomo’s broer Adonia kiest, grijpt Salomo zijn kans. Hij geeft opdracht om Joab te doden. Joab vlucht naar de tempel en grijpt de horens van het altaar, om zo aan zijn straf te ontkomen. Maar als hij weigert naar buiten te komen, geeft Salomo opdracht om hem in de tempel te doden.

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.13.13
Volg ons