Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wat is een keizer?

De belangrijkste leider van het Romeinse Rijk in de tijd van het Nieuwe Testament was de keizer in Rome. Tijdens Jezus' leven waren Augustus en Tiberius keizer. Paulus is waarschijnlijk veroordeeld door keizer Nero.

Voordat er keizers waren

Aanvankelijk werd het Romeinse Rijk geleid door koningen. Maar die tijd eindigde toen Rome een republiek werd, in 510 voor Christus. Vanaf dat moment werden er jaarlijks twee consuls gekozen die het rijk moesten leiden. Om machtsmisbruik te voorkomen moesten de consuls elkaar controleren.
Eén van de laatste consuls was Julius Caesar. Hij greep de absolute macht en was daardoor een voorloper van de keizers. Het woord ‘keizer’ is afgeleid van zijn naam.

Keizer Augustus

De eerste keizer van het Romeinse Rijk, was Gaius Octavianus. Hij regeerde van 27 voor Christus tot 14 na Christus. Hij was de opvolger van Julius Caesar. Octavianus is vooral bekend onder de naam Augustus. Dit was oorspronkelijk een eretitel die ‘verhevene’ betekende, maar Octavianus gebruikte het als naam.
Augustus was keizer toen Jezus geboren werd. Toen Jezus stierf, was Augustus inmiddels opgevolgd door keizer Tiberius (14-37 na Christus).

Gerelateerde Bijbelgedeelten

Lucas 2.1 Lucas 3.1 Marcus 12.14
Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons