Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Barabbas in de Bijbel?

Barabbas is de gevangene die door Pilatus vrijgelaten werd in plaats van Jezus.

Wat betekent de naam Barabbas?

De naam Barabbas betekent: Zoon van Abbas, of Zoon van de vader. Bar is het Aramese woord voor zoon, en abba voor vader.
Hij werd ook wel Jezus Barabbas genoemd. Jezus was een gewone naam in de tijd van het Nieuwe Testament. Barabbas lijkt dus gefunctioneerd te hebben als een extra naam om hem te onderscheiden van andere mannen met dezelfde naam.

Gevangene

Volgens Matteüs 27:16 was Barabbas een bekende gevangene. In Marcus 15:7 en Lucas 23:19 is te lezen dat hij gevangenzat omdat hij met anderen een opstand begonnen was tegen de Romeinen, waarbij ze geweld gebruikt hadden en mensen vermoord hadden.

Vrijgelaten

Barabbas werd door Pilatus vrijgelaten in plaats van Jezus. Dat was volgens de evangelieschrijvers de gewoonte tijdens Pesach. Deze gewoonte is echter niet bekend uit niet-bijbelse bronnen.
Wellicht is dit verhaal opgeschreven om de schuld van Pilatus te verkleinen: hij wilde Jezus vrijlaten, maar het volk greep die kans niet aan. Tegelijkertijd moet de duidelijke aanduiding van de schuld van de misdadiger Barabbas de onschuld van Jezus illustreren.
Andere mensen denken dat dit verhaal opgeschreven is om mensen te laten nadenken over wie de echte Zoon van God de Vader was: een opstandeling of de opgestane Heer.

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.13.12
Volg ons