Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wat zegt de Bijbel over liefde?

Een van de meeste gezochte woorden op deBijbel.nl is ‘liefde’. In de Bijbel zijn dan ook prachtige verhalen over liefde te vinden. Laat je daarom inspireren door deze vier intrigerende verhalen uit de Bijbel met speciale liefdeskoppels.

Jakob en zijn vrouwen

Jakob is één van de drie aartsvaders uit het Oude Testament. Nadat hij de zegen gestolen heeft van zijn broer Esau (Genesis 27:1-35), vlucht hij naar zijn oom Laban in Charan. Daar wordt hij verliefd op Labans jongste dochter Rachel. Om met haar te mogen trouwen, werkt hij zeven jaar voor Laban, maar ‘voor zijn gevoel waren het maar een paar dagen, zo veel hield hij van haar’ (Genesis 29:20). In een wereld waarin  het huwelijk vooral een zakelijke overeenkomst tussen de ouders van bruid en bruidegom was, valt zo’n zin extra op. Het verhaal heeft ook duistere kanten: Laban bedriegt Jakob door hem stiekem zijn oudste dochter, Lea, tot vrouw te geven. Hoe Lea en Rachel dit ervaren, lezen we niet. Maar dat neemt niet weg dat Jakob onmetelijk veel van Rachel hield.

Ahasveros en Ester

De Perzische koning Ahasveros is getrouwd met koningin Wasti. Als zij echter niet naar hem luistert, stuurt hij haar weg (Ester 1:16-22). Na een tijdje gaan zijn dienaren op zoek naar een nieuwe koningin. Er komen allerlei meisjes naar het paleis die een speciale schoonheidsbehandeling krijgen van twee keer zes maanden. Dat klinkt gezellig, maar was natuurlijk eigenlijk gewoon mensenhandel. Des te opmerkelijker zijn de woorden waarmee Ahasveros’ keuze voor Ester worden omschreven: ‘En de koning voelde voor Ester meer liefde dan voor alle andere vrouwen, meer dan alle andere meisjes verwierf zij zijn bewondering en genegenheid’ (Ester 2:17). Hetzelfde Hebreeuwse voor liefde (ahav) wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld de liefde tussen Izaäk en Rebekka te beschrijven (Gen 24:67), en zelfs de liefde tussen God en zijn volk (Deuteronomium 6:5; 7:13).

De liefde in Hooglied

Het Bijbelboek Hooglied is de liefdespoëzie uit de Bijbel. Vermoedelijk zijn de liefdesliederen in Hooglied oorspronkelijk bij bruiloftsfeesten gezongen. Ze geven de ideale liefde weer. Een jongen en een meisje zingen elkaar toe, en vertellen elkaar met allerlei beelden uit de natuur hoeveel ze van elkaar houden. Opmerkelijk is dat daarbij ook het meisje volop aan het woord is. Zo zegt zij: ‘Mijn lief is naar zijn tuin gegaan, naar zijn balsemtuin beneden. Daar wil hij weiden, daar wil hij lelies plukken. Ik ben van mijn lief en mijn lief is van mij. Hij weidt tussen de lelies’ (Hooglied 6:2-3).

De bruiloft in Kana

In het evangelie volgens Johannes begint het openbare optreden van Jezus op een bruiloft. En door het wonder dat Jezus dan doet – hij verandert water in wijn – ‘toonde hij zijn grootheid en zijn leerlingen geloofden in hem’ (Johannes 2:11). Een bruiloft was in die tijd een groots feest dat vaak meerdere dagen duurde. En het is niet toevallig dat Jezus volgens Johannes juist op een bruiloft zijn eerste wonder doet: het huwelijk is in het Oude Testament vaak een beeld voor de relatie tussen God en zijn volk. Op een moment waarop het in die relatie mis dreigt te gaan – de wijn is op – zorgt Jezus dat het feest toch doorgaat.

Kortom: in de Bijbel staan prachtige liefdesverhalen. Verhalen over hoe snel de tijd kan gaan als je verliefd bent, of hoe de liefde je helemaal kan overweldigen. Verhalen waarin de liefde bezongen en gevierd wordt en waarin vaak ook iets doorschemert van Gods liefde voor ons.

Nog meer relaties

Naast verhalen over liefdesrelaties tussen mannen en vrouwen, komen we in de Bijbel ook een aantal heel bijzondere relaties tegen van mannen met mannen en vrouwen met vrouwen. Denk maar aan Ruth die haar bekende, eigen land en familie, achterlaat om met haar schoonmoeder Naomi mee te gaan. Of aan David en Jonatan, een relatie die groot en bijzonder was zoals te lezen is in 2 Samuel 1:26: ‘Het verdriet verstikt me, Jonatan, je was mijn broeder, en mijn beste vriend. Jouw liefde was mij dierbaar, meer dan die van vrouwen.’

Wil je meer lezen over liefde in de Bijbel? Of ben je op zoek naar verhalen over Gods liefde voor mensen? Kijk dan ook eens bij de topics ‘Liefde tussen mensen’ of ‘Liefde van God’. Of volg het leesplan over ‘Liefde’. En zoek je een mooie Bijbeltekst voor op een kaart bij bijvoorbeeld een huwelijk? Kijk dan eens naar deze blog.

Deze blog is geschreven door Roelien Smit, Bijbelwetenschapper en hoofd communicatie bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Ze houdt zich onder andere bezig met de kindernevendienstmethode Bijbel Basics en is publicist voor deBijbel.nl.

Gerelateerde berichten

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.20
Volg ons