Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
18 juni 2019

Thee met de Bijbel

Door Daniëlle de Gelder

Thee met melk vond ik altijd maar een rare Engelse gewoonte, maar sinds mijn laatste vakantie associeer ik het met een moment van rust. En met de Bijbel. Hoe is dat zo gekomen?

Als redacteur bij de afdeling Uitgeven van het Nederlands Bijbelgenootschap ben ik vier dagen per week omgeven door Bijbels. Samen met veel collega’s werk ik aan nieuwe uitgaven. We proberen steeds te komen met boeken die u helpen om de Bijbel open te doen, te gaan lezen en te ervaren wat de Bijbel voor u kan betekenen. Deze nieuwe ideeën maken mij zelf ook steeds weer enthousiast over de Bijbel.

Toch vind ik het vaak moeilijk om in mijn vrije tijd met de Bijbel aan de slag te gaan. Ik vind het moeilijk om de rust te vinden om te gaan zitten en me in de Bijbel te verdiepen. Er is vaak zo veel dat ik wil doen, er zijn huishoudelijke taken, ik moet sporten, het nieuws bijhouden, online en offline sociaal bezig zijn, dat soort dingen. En als ik daarmee klaar ben, wil ik het liefst nog even een serie kijken of een spannend boek lezen. De Bijbel? Die blijft dan toch vaak weer liggen.

Wat kan ik dan uitzien naar de vakantie. Een tijd om tot rust te komen en afstand te nemen van de dingen van elke dag. Voor mij is het altijd de periode van het jaar om te reflecteren: ‘Waar ben ik nou eigenlijk mee bezig? Wat vind ik nou echt belangrijk?’. De antwoorden op deze twee vragen kunnen soms ontzettend van elkaar verschillen. Datgene wat ik echt belangrijk vind is niet altijd dat wat de aandacht krijgt. In de vakantie is er ook tijd om te zoeken naar manieren om dit op te lossen.

Dit jaar was ik rond de Paasdagen op vakantie in Engeland. Het was op de meeste dagen prachtig, warm lenteweer. Dan trokken we onze wandelschoenen aan, pakten wat lekkers in en gingen op pad. Engeland ligt vol met wandelpaden die je naar prachtige plekjes brengen, waar je met de auto of de fiets nooit zou kunnen komen. April is een rustige tijd en op veel van de paden liepen we met z’n tweeën en kwamen we maar af en toe iemand tegen. Elke dag verkenden we weer een ander stukje van de mooie Engelse natuur. We genoten van groene weilanden vol met schapen en hun lammetjes, heuvels en kalksteenrotsen, kabbelende riviertjes, kwetterende vogels in de verte. Je komt maar langzaam vooruit en als je dat accepteert komt er stap voor stap ruimte voor rust.

Na zo’n wandeling kwam ik helemaal ontspannen terug in onze cottage. Dan maakte ik een Engels kopje thee, met een scheutje melk. En ging ik lekker zitten lezen, de ene keer in een spannend boek, de andere keer in de Bijbel. Ik las hoe Jezus door Israël reist en overal verhalen vertelt en wonderen doet. Steeds weer krijgt hij kritische vragen van de Joden. Hoewel, of misschien wel omdat, Jezus steeds antwoorden geeft waar niemand omheen kan, stijgt de spanning met elk nieuw verhaal of wonderteken. Zo ontdekte ik opnieuw: de Bijbel is eigenlijk ook een spannend boek.

De herinnering aan die momenten neem ik nu steeds mee. En zo kwam het dat ik die typische thee met melk nu koppel aan een rustmoment met de Bijbel. Zo eenvoudig kan het zijn om iets van de vakantie mee te nemen in je drukte van elke dag. Elke vakantie zit vol met dit soort kleine herinneringen aan één specifieke reis. Het kan iets zijn om te eten of te drinken, één foto, een verhaal, een grappige verspreking in een andere taal. Deze kleine dingen brengen je terug naar dat moment, je bent weer eventjes weg.

Voor het NBG schreef ik dit jaar mee aan het Vakantieleesplan. U kunt hier het boekje bestellen of lezen in onze app Mijn Bijbel. Speciaal voor de vakantieperiode selecteerden we Bijbelgedeeltes om eens dieper over na te denken en zelf mee aan de slag te gaan. Misschien worden deze teksten uit de Bijbel, of de momenten die u hiermee doorbrengt, wel deel van uw herinneringen aan de vakantie in 2019.

Ik wens u een goede vakantie – met of zonder Engelse thee. 

Daniëlle de Gelder

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.13.13
Volg ons